nieuws

Knuffelende collega’s zijn productiever

Organisatie & Strategie

Knuffelende collega’s zijn productiever

Wie zijn affectie voor collega's al te fysiek uit, moet uitkijken niet te worden beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Maar deze afstandelijkheid is contraproductief. Collega's die elkaar zo af en toe kunnen omhelzen, vormen betere teams en zijn productiever.

Dat stelt de Michael Kraus, onderzoeker aan de University of California. Kraus en zijn collega's bestudeerden succesvolle basketbalteams. Teams waarvan de leden elkaar regelmatig omhelzen of high fives geven, scoren beter, is de conclusie.

En Kraus durft die bevindingen door te vertalen naar de werkvloer. 'Aanrakingen zijn een belangrijke manier waarop we warmte, vertrouwen en informatie in een korte tijd kunnen delen. Fysiek contact volledig uitbannen is slecht voor de tevredenheid op de werkvloer en zal op de lange duur voor grote problemen zorgen', zegt hij in Canadian Business.

Kraus stelt dat leidinggevenden hun angst voor warmte op de werkvloer opzij moeten zetten en moeten durven profiteren van zijn bevindingen. 'Wanneer je een team moet samenstellen, kan het lonen om te kiezen voor de knuffelige werknemers.'

Reageer op dit artikel