nieuws

45-plusser laat ambitie varen

Organisatie & Strategie

45-plusser laat ambitie varen

Ruim de helft van de Nederlanders vindt zichzelf ambitieus. Mannen vinden dat vaker dan vrouwen. Ambitie blijkt daarnaast niet het hele leven te groeien: de leeftijdsgrens van 45 jaar is voor veel mensen een keerpunt.

Dat blijkt uit de Ambitiemonitor van opleidingsvergelijker Springest.nl en NIDAP.

Ruim 65 procent van de mannen vindt zichzelf ambitieus, net als 51,9 procent van de vrouwen. 8,2 procent van de Nederlanders vindt zichzelf zelfs zeer ambitieus. Daarnaast zijn mannen ook vaker tevreden over hun werk dan vrouwen, zij waarderen hun werk vaker met een tien. Ruben Timmerman, oprichter van Springest: ‘Het is moeilijk te beoordelen of vrouwen daadwerkelijk minder ambitieus zijn dan mannen. Wellicht zijn vrouwen gewoon kritischer op zichzelf en hun werk of lopen ze vaker tegen obstakels aan.'

Keerpunt
Bijna de helft van de Nederlanders (47,1%) is nu ambitieuzer dan vijf jaar geleden. Het gaat dan voornamelijk om respondenten in de leeftijdscategorie van 25 tot en met 44 jaar. Vanaf 45 jaar zakt de ambitie in. ‘De leeftijd van 45 jaar lijkt een keerpunt te zijn in het leven van veel Nederlanders. Tot die tijd groeit de ambitie volgens eigen zeggen, daarna neemt deze weer af. Blijkbaar is dit een leeftijd waarop veel mensen de balans opmaken tussen werk en privé. Maar, het kan natuurlijk ook goed zijn dan men op die leeftijd zijn belangrijkste doelen heeft bereikt', aldus Timmerman.

Streberig en opportunistisch
Een opvallend resultaat uit het onderzoek, is dat mensen met een WO-achtergrond ambitie vaak associëren met negatieve eigenschappen. Bij ambitie denken zij ook aan eigenschappen als streberig, opportunistisch en egocentrisch. Slechts 24,6 procent van de WO'ers associeert ambitie niet met negatieve eigenschappen net als 31,9 procent van de HBO'ers. Streberigheid wordt als de meest negatieve eigenschap van ambitieuze mensen gezien.

Reageer op dit artikel