nieuws

Aanwas topvrouwen stagneert

Organisatie & Strategie

Aanwas topvrouwen stagneert

De toename van het aantal vrouwen in topposities in bedrijven zet niet door. In de raden van bestuur en directies lijken de dames lichte vooruitgang te boeken, maar in de managementlagen daaronder stagneert het aantal.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, die elk jaar onderzoek doet naar het aantal topvrouwen bij 35 toonaangevende Nederlandse bedrijven. Bij de helft daarvan groeit het aantal vrouwen in de hoogste lagen, maar de andere helft lijkt deze groei op te heffen doordat het aantal vrouwen in de toplagen van deze bedrijven juist afneemt.

Bij de organisaties worden bijna 7600 managementfuncties bezet door vrouwen. Zij hebben echter vaak niet van Nederlandse komaf en hebben een internationale positie bij een multinational. Uit internationaal onderzoek eerder dit jaar van adviesbureau Mercer bleek dat Nederland het maar matig doet als het gaat op vrouwen in topposities. Nederland bleef toen maar net hangen boven landen als Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Uitgever Reed Business doet het qua vrouwen het beste: daar bestaat bijna de helft van het management uit vrouwen. Technische- en bouwbedrijven doen het in de peiling minder goed. Vooral bij Imtech, ASML en bouwers BAM, Heijmans en Boskalis zijn de vrouwelijken in de minderheid: 1 op de 10 of minder werkt in een toppositie.

In 2016 zijn bedrijven wettelijk verplicht om minimaal 30 procent van de functies in de raad van bestuur en raad van commissarissen bezet te hebben door vrouwen. Momenteel zit er in de subtop gemiddeld 20 procent vrouwen, dus voor veel bedrijven wordt het een uitdaging om dit quotum te halen voor die tijd.

Reageer op dit artikel