nieuws

Flexibel werken is in Nederland vooral centenkwestie

Organisatie & Strategie

Flexibel werken is in Nederland vooral centenkwestie

Waar Duitse, Engelse en Belgische werkgevers flexibel werken vooral invoeren om het personeel tevreden te stellen, zien de Nederlanders het primair als een manier om kosten te besparen.

Dit blijkt uit het internationaal vergelijkend Flexibel Werken Onderzoek 2013, onder ruim vierhonderd HR-professionals uit Duitsland, Engeland, Nederland en België, door BakkerElkhuizen, specialist op het gebied van werkplekinrichting.

Nederland gaat in dit gezelschap niet langer aan kop als het gaat om flexibel werken. In Engeland heeft 64 procent van de ondervraagde organisaties het flexibel werken al langer dan een jaar ingevoerd. In Duitsland is dat 57 procent en in Nederland 48 procent, waarbij de Nederlanders zich vooral richten op besparing op gebouwen, huisvesting en werkplekken. België blijft met 38 procent iets achter, maar het land maakt een inhaalslag. België heeft namelijk de meeste bedrijven die midden in de uitrol zitten.

Opleiding en training
Nederland is wel koploper bij zowel het aanbieden van opleiding en trainingen (93%) als bij het verstrekken van accessoires voor comfortabel en efficiënt werken met computers, laptops en tablets (86%). In Duitsland investeert men met 55 procent het minst vaak in opleiding en training, terwijl België en Engeland met 78 procent en 77 procent goede middenmoters zijn. Op het gebied van Flexibel Werken-accessoires blijft België met 58 procent juist achter en sluiten Duitsland en Engeland met 68 procent en 70 procent weer bij Nederland aan. Comfort en efficiency is volgens 87 procent van alle HR-professionals essentieel voor het welslagen van flexibel werken.

HR adviseert
In minder dan de helft van alle gevallen heeft HR een de finale zeggenschap over flexibel werken. In Nederland en België wordt de rol van HR bij de invoering van flexibel werken vooral als ‘adviserend’ bestempeld, hoewel in beide landen ook meer dan een kwart aangeeft dat het een combinatie van beslissend, adviserend en uitvoerend is. In Duitsland scoren een combinatie van beslissend, adviserend en uitvoerend of alleen beslissend samen het hoogst met 45 procent. HR heeft in Engeland met 48 procent het vaakst een beslissende rol bij de invoering van flexibel werken.

Kwaliteit
De aangeboden werkplekconcepten (vast, mobiel, flex of thuis) verschillen sterk per land. Zo werkt 80 procent van Duitse organisaties nog met een vaste werkplek, in de andere landen ligt dit  percentage beduidend lager: België 55 procent, Engeland 48 procent en Nederland 46 procent.
Wat betreft flexibele werkplekken is Nederland met 80 procent koploper en Engeland runner-up met 58 procent. Als het gaat om de kwaliteit van de thuiswerkplek kunnen Nederland en zijn directe buren nog wat leren van Engeland. Veel organisaties in Nederland, België en Duitsland blijken weinig zicht te hebben op de kwaliteit van de thuiswerkplek. In Engeland heeft HR wel veel zicht op de kwaliteit doordat daar speciale thuisbezoeken worden afgelegd; 57 procent van de HR-professionals beoordeelt de Engelse thuiswerkplek als ‘voldoende’ of ‘goed’.

 

 

Reageer op dit artikel