nieuws

HR Trends 2014: Altijd en overal alle kennis paraat

Organisatie & Strategie

HR Trends 2014: Altijd en overal alle kennis paraat

EHRM draait in 2014 vooral om mobiele applicaties. Alle informatie moet altijd overal beschikbaar zijn. En personeel moet het hele jaar door door iedereen kunnen worden beoordeeld.

Het efficiënt inrichten van HR bij organisaties krijgt meer en meer aandacht. EHRM kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren, zegt CEO Cees van den Heijkant van e-HRM-softwareleverancier Raet.

“Momenteel zien wij dat bedrijven de eerste stappen gaan zetten naar de zogenaamde effectiviteit van HR. Hierbij staat centraal hoe de investeringen in HR bijdragen aan de productiviteit en kwaliteit van medewerkers, en daarmee aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen. Hierbij is het essentieel om de juiste beslissingen te nemen op basis van de juiste informatie. Organisaties die gebruik maken van een e-HRM-portal kunnen dit doen dankzij de toegang tot actuele brondata waaraan medewerkers zelf een belangrijke bijdrage leveren.”

Steve Hardy, vicepresident Nationale- en Multinationale Strategie en Marketing bij HR-dienstverlener ADP, vindt het fascinerend om te zien hoe snel de innovaties elkaar opvolgen. “Dat wordt door een aantal dingen aangejaagd. Ten eerste is daar het feit dat jij, ik en iedereen in bedrijven eigen apparaten kan meebrengen op de werkplek. 47 procent van de werknemers gebruikt eigen mobiele apparatuur, 20 procent gebruikt tablets. De vraag is hoe we HR-data op die mobiele apparaten krijgen. Wij hebben onze inspanningen erop gericht om informatie – de loonadministratie, personeelsbeleid of recruitment – toegankelijk te maken voor mobiele apparaten. Want dat is waarop mensen hun handelingen willen uitvoeren.”

Loonstrook achter firewall
Je kunt wel een loonstrook op een website zetten achter een firewall, geeft Hardy aan, maar dan maken mensen er gewoon geen gebruik van. Maar als je ze een bericht op hun mobiel of tablet stuurt, dan zullen ze daarnaar kijken en ermee aan de slag gaan. “Hetzelfde geldt voor het proces van functioneringsbeoordelingen. Dat is begonnen als iets waarbij jouw manager een keer per jaar bekijkt hoe je hebt gefunctioneerd. Dat is een disfunctionele manier van werken.”

Hardy: “Wij hebben een programma waarmee je het hele jaar door wordt beoordeeld door je collega’s, zodat de manager een veel vollediger beeld heeft tijdens het functioneringsgesprek.” Mobile Het gebruik van mobiele apparaten verandert de manier waarop HR-applicaties worden toegepast, concludeert Hardy. “Maar technologie is absoluut waardeloos als het niet is aangepast aan de wensen van de mensen die het moeten gebruiken.”

Lees ook:
HR Trends 2014
HR Trends 2014: Wanneer neemt HR analytics serieus?
HR Trends 2014: HR steeds meer in uitvoerende rol
HR Trends 2014: Complete openheid over kunde personeel

 

TIP! Volledig op de hoogte zijn van alle veranderingen op HR gebied? Bezoek de HR wetgeving actualiteitendag 20 maart 2014

Reageer op dit artikel