nieuws

HR Trends 2014: Wanneer neemt HR Analytics serieus?

Organisatie & Strategie

HR Trends 2014: Wanneer neemt HR Analytics serieus?

HR-leiders hebben er weinig vertrouwen in hebben dat hun organisaties de juiste mensen in huis hebben om de business in 2014 te laten groeien.

Uit de HRprOgression Survey 2013, uitgevoerd door het HRO Today Institute en Loudhouse, blijkt dat Europese HR-leiders er weinig vertrouwen in hebben dat hun organisaties de juiste mensen in huis hebben om de business te laten groeien.

Sterker nog, ze weten niet wie of waar de belangrijkste werknemers zijn. Twee derde van de organisaties is bezorgd over het verliezen van sleutelfiguren en werknemers met de potentie om dat te worden. Maar slechts een derde heeft data over de high potentials binnen de organisatie.

29 procent van de ondervraagde HR-leiders klaagt over de slechte kwaliteit en onbetrouwbaarheid van de data over personeel.
HR verzuipt in de enorme datastromen die beschikbaar zijn, stelt het 2013 Global Assessment Trends Report van SHL. Nog niet een op de vier HR-afdelingen is in staat die informatie om te zetten in relevante acties.

Financiële resultaten
Wereldwijd heeft 77 procent van de HR-professionals geen idee hoe het beschikbare menselijk potentieel bijdraagt aan de financiële resultaten van de organisatie. Nog niet de helft van de onderzochte organisaties gebruikt beschikbare informatie over het talent binnen de organisatie om strategische besluiten te nemen.

Uit onderzoek van Mercer onder 250 HR-executives en professionals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, blijkt bovendien dat HR-analytics slechts zelden wordt ingezet voor strategische personeelsplanning. HRM’ers maken wel gebruik van analytics, maar vooral op een laag niveau. Als het gaat om geavanceerdere technieken, zoals het maken van projecties, simulaties en voorspellende modellen, ontbreekt het aan de benodigde kennis en vaardigheden.

Lees ook:
HR Trends 2014
HR Trends 2014: Altijd en overal alle kennis paraat
HR Trends 2014: HR steeds meer in uitvoerende rol
HR Trends 2014: Complete openheid over kunde personeel

TIP! Volledig op de hoogte zijn van alle veranderingen op HR gebied? Bezoek de HR wetgeving actualiteitendag 20 maart 2014

Reageer op dit artikel