nieuws

“Wet werk en zekerheid is aanval op uitzendbranche”

Organisatie & Strategie

“Wet werk en zekerheid is aanval op uitzendbranche”

Door de rechten van uitzendkrachten op een vast contract en ontslagvergoeding te vergroten, voert minister Asscher (SZW) een aanval uit op de verzekeringsbranche.

Dat zegt Hans Kamps, voorzitter van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), in een interview met Forum, het opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Kamps zegt te begrijpen dat dat minister Asscher wil dat werkgevers netter omgaan met flexwerk, maar dat uitzendwerk juist de netste, meest gereguleerde vorm van flexwerk is. “Er zijn heel veel mensen die de stap naar een vaste baan niet in een keer kunnen zetten. Ik denk dan aan langdurig werklozen of mensen met een ‘vlekje’. Met uitzendwerk lukt ze het wel. Je doorbreekt wantrouwen bij een werkgever, hij kan iemand eerst eens ‘uitproberen’. Asscher verliest echt een belangrijk re-integratie-instrument als hij zo met uitzenders omgaat. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de minister van Sóciale Zaken. Koester uitzenders dus en help ze niet om zeep.”

Volgens Kamps maakt de Wet werk en zekerheid zoals die er nu ligt uitzendwerk onbetaalbaar, en lijdt de werknemer daar zelf ook onder. “Ruim één derde van de mensen die een baan zoeken, vindt die via uitzendwerk. En zo’n beetje een derde van hen was langdurig werkloos en met ongeveer een derde is iets. Ruim 60 procent van hen vindt een vaste baan dankzij uitzendwerk.”

Reageer op dit artikel