nieuws

Hierom moet u werknemersgegevens versleutelen

Organisatie & Strategie

Hierom moet u werknemersgegevens versleutelen

Bij Coca-Cola zijn de gegevens van 74.000 (ex)-werknemers gestolen. Deze waren niet versleuteld.

Het Amerikaanse concern Coca-Cola, is in verlegenheid gebracht door de diefstal van bedrijfspc’s die gegevens bevatten van 74.000 personen, onder wie duizenden (ex-)werknemers van ’s werelds grootste frisdrankenproducent.

De diefstal in het hoofdkwartier van Coca-Cola in Atlanta is gepleegd door een voormalig werknemer. De laptops zijn inmiddels weer achterhaald. In een verstuurde memo aan zijn personeel in de Verenigde Staten en Canada stelt Coca-Cola geen aanwijzingen te hebben dat de gegevens, onder meer namen, adressen en sofinummers, zijn misbruikt.

De gegevens waren in strijd met de richtlijnen van het bedrijf niet versleuteld. Waarom dat is niet is gebeurd, is onduidelijk. Coca-Cola zal alle betrokken 74.000 personen per brief op de hoogte stellen. Zij komen in aanmerking voor een jaar lang bescherming tegen eventuele identiteitsfraude op kosten van het bedrijf.

Lees ook: bedrijven slordig met persoonsgegevens

Ontslag

Ook door hun werkgevers worden werknemers overigens sterk in de gaten gehouden.  Bijna de helft van de topmanagers kijkt wel eens mee als met het mail- en surfgedrag van medewerkers. En een op de drie gebruikt de gevonden informatie om de werknemer te kunnen ontslaan. Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair onder 335 respondenten uit het topmanagement en management in ICT en HR.

Reageer op dit artikel