nieuws

Verplicht naar kantoor slecht voor nieuwe ideeën

Organisatie & Strategie

Verplicht naar kantoor slecht voor nieuwe ideeën

Werkgevers die hun personeel verbieden thuis te werken, snijden zichzelf in de vingers.

Dat zeggen Britse onderzoekers van het Chartered Management Institute. Werknemers die zo nu en dan vanuit huis werken, zijn productiever.

Gebrek aan inspirerende werkplek slecht voor innovatie

Vooral wanneer het bedrijfspand van de baas geen inspirerende werkplek is, kan thuiswerken een uitkomst zijn, aldus de onderzoekers. Werkgevers die hun medewerkers dwingen dagelijks op kantoor te verschijnen, frustreren de innovatie en het ontstaan van vernieuwende ideeën.

Ook zouden werknemers die af en toe aan vanuit hun woonkamer werken, minder vaak ziek zijn.

Werknemer ervaart aanwezigheidsplicht

Desondanks geven de meeste jonge werknemers (18 tot 24 jaar) een ‘hardnekkig gevoel van druk om aanwezig te zijn’ te ervaren. Ongeveer 85 procent zou daar last van hebben. Oudere werknemers hebben dit gevoel iets minder: 66 procent van de 55-plussers voelt zich gedwongen om op kantoor te werken.

‘Werkgevers moeten zich realiseren dat goede ideeën niet ontstaan door mensen de hele dag achter hun bureau te laten zitten’, aldus de onderzoekers. ‘Veel kantoren dragen niet bij aan de concentratie of creativiteit van de werknemers.’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder dat ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers minstens een uur per week mag thuiswerken.

TIP: aan de slag met een moderne werkstijl, bezoek de 5-daagse Masterclass. Kijk hier voor de Masterclass Over Het Nieuwe Werken

Reageer op dit artikel