nieuws

Aantal flexibele contracten blijft groeien

Organisatie & Strategie

Het aantal mensen dat werkt op basis van een flexibel contract zal de komende jaren verder toenemen. In 2020 werkt zelfs 30% op deze basis. Dit staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO in opdracht van uitzendorganisatie ABU.

Aantal flexibele contracten blijft groeien

In 2007 omvatte ‘de flexibele schil’ van bedrijven gemiddeld ongeveer 20 procent van hun personeel, vorig jaar 25 procent en naar verwachting is dat in 2020 30 procent, zo melden de onderzoekers op basis van een enquête bij ruim 900 bedrijven. Opvallend is dat het percentage ondernemingen dat flexibele contracten zegt in te zetten, sinds 2007 wel licht is afgenomen. De TNO-onderzoekers verwachten de toename van het aantal flexkrachten daarom vooral verwacht bij bedrijven die nu al met zzp’ers, uitzend- of oproepkrachten werken.

Flexwerkers

Het aandeel vaste krachten is de laatste jaren in vrijwel alle sectoren afgenomen. Alleen in de de vervoerssector signaleerde TNO een kleine toename van het aandeel vaste contracten, maar de verwachting is dat komende periode ook hier sprake zal zijn van een terugloop. Vooral in de zorg en in de financiële wereld wordt op een flinke groei van het aantal flexibele krachten gerekend. In de horeca, waar nu al meer dan de helft van het personeel als flexwerker aan de slag is, en in de bouw wordt daarentegen uitgegaan van een lichte daling.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven en organisaties over de gehele linie flexibeler zijn geworden. Werkprocessen worden flexibeler, de inzetbaarheid wordt flexibeler en de houding van het personeel wordt flexibeler. Uit het onderzoek blijkt dat flexwerkers naast dat ze worden ingezet voor het opvangen van pieken in het werk, steeds vaker worden ingezet omdat er specifieke kennis ontbreekt. Kennis die niet permanent beschikbaar hoeft te zijn en prima op projectbasis kan worden ingehuurd.

Zie ook: Arbeidsovereenkomst: welke mogelijkheden heeft de werkgever

Reageer op dit artikel