nieuws

Asscher waarschuwt voor ‘slechte flex’

Organisatie & Strategie

Asscher waarschuwt voor ‘slechte flex’

“Op de moderne arbeidsmarkt zal altijd behoefte zijn aan flexwerkers, maar we mogen geen tweedeling accepteren.” Dit zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in een reactie op het bericht dat het aantal werknemers met een flexibel contract de komende jaren flink zal toenemen.

Asscher vindt de toename van het aantal flexcontracten, zoals uitzendkoepel ABU op basis van een onderzoek voorspelt, geen probleem, zolang er maar sprake is van “goede flex”. Ook mensen zonder vast contract moeten fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben, een hypotheek kunnen krijgen en een pensioen kunnen opbouwen. “Slechte flex”, zoals schijnconstructies om de regels te omzeilen en mensen uit te buiten, moet worden uitgebannen. “Goede flex erin, slechte eruit”, is het motto van Asscher.

Ontslagrecht

Over een jaar treedt een nieuwe wet in werking die de positie van flexwerkers en nieuwkomers op de arbeidsmarkt moet verbeteren. Zo wordt het ontslagrecht vereenvoudigd en krijgen flexwerkers al na twee jaar recht op een vast contract in plaats van na drie jaar. Asscher is ervan overtuigd dat bedrijven straks eerder bereid zijn om mensen in vaste dienst te nemen, ook al omdat de economie aantrekt. De overheid zal zelf het goede voorbeeld geven, heeft het kabinet aangekondigd. Het inhuren van personeel via payrollbedrijven wordt gestaakt en de overheid neemt schoonmakers weer in vaste dienst. Ook wil het kabinet het makkelijker maken voor zzp’ers om een pensioenfonds op te zetten.

Asscher nuanceert overigens het onderzoek van ABU over de toename van flexwerkers. Hij wijst erop dat daaruit blijkt dat de meeste bedrijven blijven werken met vaste contracten. De vakcentrale FNV zegt dat werknemers met onzekere contracten uitzicht moeten hebben op stabiel werk. “Weer blijkt dat werkgevers de groep op wie ze de werkgeversrisico’s afwentelen, laten groeien. Werkgevers moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen.”

 

Reageer op dit artikel