nieuws

Interim-opdrachten zelden naar ZZP’ers

Organisatie & Strategie

Interim-opdrachten zelden naar ZZP’ers

Interim- en adviesopdrachten die via marktplaatsen online worden aanbesteed door overheden, gaan maar zelden rechtstreeks naar zelfstandige professionals.

Dat blijkt uit een analyse van het kennisplatform ZiPconomy. Van de meer dan 500 onderzochte opdrachten werd maar 5 tot 10% gegund aan een zelfstandige. Het gemiddelde tarief voor interim- en adviesopdrachten (op minimaal HBO niveau) dat via marktplaatsen wordt vervuld ligt op de 73,- euro per uur.

Groeiend aantal marktplaatsen

Het aantal overheden dat  via online marktplaats aan kandidaten voor tijdelijke opdrachten komt is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er zijn al meer dan 80 verschillende marktplaatsen, waarvan het merendeel van non-for-profit organisaties. Vooral gemeenten maken gebruik van marktplaatsen

Bij een marktplaats wordt gewerkt met een mini-aanbesteding als alternatief voor een normale aanbesteding. De aanvraag wordt online gepubliceerd, waarna zowel bureaus als zelfstandigen kunnen inschrijven op de opdrachten. Op basis van objectieve kwalitatieve criteria en prijs worden uit de aanmeldingen meestal 5 kandidaten geselecteerd en uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

ZiPconomy onderzocht de openbaar gemaakte gunningen voor interim- en adviesopdrachten op minimaal HBO niveau zoals deze gepubliceerd op marktplaatsen. Bij dat onderzoek werden rond de 500 gegunde opdrachten van 75 gemeenten en andere lagere overheden uit de afgelopen anderhalf jaar geanalyseerd. In nog geen 10% ging de opdracht rechtstreeks naar een zelfstandige. Bij opdrachten in de (job)coachingssfeer is dat relatief wat vaker. Voor de rest wordt de gunningslijst gedomineerd door bekende namen in overheidsland als Maandag, Eiffel, YER, BMC en Yacht maar ook opvallend veel kleinere advies- en detacheringsbureaus. Met name die laatste groep lijkt te profiteren van deze andere manier van het inkopen van adviseurs en interim professionals.

Het gemiddelde tarief van deze opdrachten ligt net onder de 73 euro per uur, waarbij de variatie tussen het laagste en hoogste tarief vrij groot is.

WHITEPAPER:  Groot arbeidskapitaal gaat verloren door gebrek aan flexibiliteit
PW DE GIDS VAKBASE:  Jurisprudentie over de zorgplicht naar inleenpersoneel

 

 

Reageer op dit artikel