nieuws

Zo haal je meer uit een brainstormsessie

Organisatie & Strategie

Zo haal je meer uit een brainstormsessie

Hoe vergroot je de creativiteit tijdens een vergadering of brainstormsessie? Dat is simpel: las een pauze in. Onderbrekingen zorgen voor ruim 50% meer ideeën, zo blijkt uit onderzoek.

Universitair docent Daan Stam van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), deed onderzoek naar de creativiteit van groepsdiscussies. Deelnemers krijgen volgens hem door een onderbreking de tijd om zelf hun gedachten over de onderwerpen te vormen en te verwerken, wat veel meer ideeën en meer diversiteit in de ideeën oplevert dan tijdens een klassieke brainstorm. “Deze kosteloze en gemakkelijk in te voeren methode, belangrijk voor het verhogen van ontwikkelingsproductiviteit, is nu met succes getest”, stelt Stam.

Introverte medewerker

“Om nieuwe producten succesvol te ontwikkelen zijn innovatieve ideeën nodig en de kwaliteitsconcepten die deze ideeën genereren. Onderzoek heeft verschillende methoden opgeleverd die beschrijven hoe goede ideeën kunnen worden geproduceerd. Probleem is dat deze methoden vaak duur en niet zo eenvoudig uit te voeren zijn.” Uit het onderzoek waaraan meer dan tweehonderd mensen deelnamen – blijkt dat de discussie onderbreken en mensen de gelegenheid geven om individueel over een onderwerp na te denken, teams helpt om goede ideeën te produceren. De resultaten tonen dat onderbrekingen zorgen voor 53 procent meer ideeën en 47 procent meer categorieën aan ideeën. Het resulteert ook in originelere ideeën, hoewel dat effect minder duidelijk naar voren komt.

“Onderbrekingen in groepsdiscussies betekenen simpelweg even niet bezig zijn met de discussie, zodat de deelnemers in stilte hun eigen gedachten kunnen ordenen en verwerken. Ook kunnen ze het probleem op hun eigen manier bekijken en naar een oplossing kunnen toewerken. Na een aantal minuten wordt de discussie hervat en worden deze ideeën besproken en uiteindelijk collectief geïntegreerd in concepten.”

Onderbrekingen werpen vooral vruchten af bij introverte medewerkers die tijdens een groepsdiscussie niet zo snel hun mond opendoen. In elke groep zit volgens Stam wel een introvert persoon, dus ook daarom zijn onderbrekingen een goed idee.

Reageer op dit artikel