nieuws

HR verstopt data voor lijn

Organisatie & Strategie

HR verstopt data voor lijn

Driekwart van de lijnmanagers denkt dat HR bewust data voor ze achterhoudt.

Lijnmanagers hebben niet echt een hoge pet op van HR. Het ontbreekt vooral aan steun, menen ze. 76 procent van de lijnmanagers heeft het gevoel dat de HR-afdeling data bewust afschermt. Dat zorgt nogal voor afstand tussen de twee: bijna veertig procent van de lijnmanagers geeft aan HR-gerelateerde informatie liever van het internet te plukken dan hiervoor bij HR aan te kloppen. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder 150 HR-directeuren en 600 lijnmanagers.

Personeelsplanning van HR is inefficiënt      

Bijna de helft van de lijnmanagers (48 procent) ervaart het proces van aannemen, promoveren en resource planning als ingewikkeld en inefficiënt, terwijl 43 procent van de HR-directeuren aangeeft te veel tijd kwijt te zijn met handjes vasthouden van lijnmanagers, waardoor ze geen tijd meer overhouden voor de strategie. Alrik Boonstra, Director Reward and Leadership Services bij Hay Group: ‘Het laatste jaar zag 95 procent van de HR-directeuren hun afdeling inkrimpen door kostenbesparingen. Hierdoor blijft het moeilijk om goede ondersteuning te bieden aan de business, zonder dat het veel extra werk oplevert.’

HR antwoordt te traag

Naast focus op de strategie willen HR-directeuren lijnmanagers vooral in staat stellen om zelf HR-taken op zich te nemen. 88 procent van de HR-directeuren geeft aan dat dit het hoofddoel is van hun werkzaamheden. Tweederde van de lijnmanagers voelt zich daadwerkelijk ook ‘empowered’ door de inspanningen van de HR-afdeling. ‘Alhoewel er altijd discussie blijft hoe je ondersteuning het beste kunt bieden, is snelheid een cruciaal struikelblok. Lijnmanagers willen direct antwoord op hun vragen, terwijl dit niet altijd mogelijk is. Technologie kan dit gat dichten door directe beschikbaarheid van de informatie,’ aldus Boonstra.

HR blokkeert lijnmanagers bewust

Bijna een op de drie (30 procent) van de lijnmanagers is van mening dat HR hen actief blokkeert bij het nemen van beslissingen. Dit helpt niet bij het effectief managen van hun team en het nemen van échte verantwoordelijkheid op het vlak van HR-taken. Het probleem dat HR aangeeft is dat zij, ondanks al hun inspanningen om medewerkers betrokken te houden en de organisatiestrategie te verhelderen, afhankelijk zijn van de leiderschapskwaliteiten van de manager zelf. Dat blijkt ook uit onderzoek: de mate waarin werknemers merken dat HR zich met hen bezighoudt, zou in praktijk vaak van de lijnmanagers afhangen.

Lees ook: 5 redenen waarom de lijnmanager belangrijker is dan de CEO

 

Reageer op dit artikel