nieuws

Werkcomputer loopt gevaar

Organisatie & Strategie

Werkcomputer loopt gevaar

Werknemers kennen de gevaren van het inloggen op een openbaar wifi-netwerk niet.

Als het gaat om de laptop, tablet of smartphone van de zaak zijn werknemers vaak nogal nonchalant. Terwijl het inloggen met een dergelijk apparaat op een openbaar wifi-netwerk in de trein of een café gevaren met zich mee kan brengen. Toch lijken weinig werknemers zich bewust van deze risico’s. Een op de drie werknemers laat zijn laptop, smartphone of tablet zelfs rustig even onbeheerd achter.

Zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van de Rijksoverheid.

Bedrijfsgevoelige informatie loopt gevaar

Als mensen op een openbaar wifi-netwerk zitten, kunnen anderen toegang tot de apparaten krijgen. Als kwaadwillenden zo wachtwoorden weten te achterhalen, kunnen ze inloggen op systemen van bedrijven. Daar kan gevoelige informatie staan. Slechts een paar procent verandert wachtwoorden na het gebruik van een openbaar wifi-netwerk.

Van de bijna 2300 ondervraagden weet ongeveer de helft niet welke handelingen op internet allemaal riskant zijn voor de werkgever. Dat het gevaarlijk is om dubieuze websites te bezoeken, te reageren op valse e-mails of bestanden te downloaden, is nog wel bekend.

Bedrijven lijken deze beveiliging ook wel te laten liggen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van de bedrijven in Nederland geen IT-strategie heeft voor mobiele werkapparatuur.

TIP: Meer nieuws over mobiele technologie voor flexibel werken leest u op het platform Over Het Nieuwe Werken, of meld u aan voor de nieuwsbrief.

Vaste computer beter beveiligd

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen thuis hun vaste computers en laptops beter beveiligen dan hun tablets en smartphones. Verder blijken mensen erg voorzichtig op sociale media als Facebook en Twitter. Als ze wel iets plaatsen, letten ze goed op wie de informatie kan zien. Zo kondigt vrijwel niemand op internet aan op reis te gaan.

Risico’s van de cloud

Slechts een enkeling noemt het gevaarlijk om informatie op te slaan in de cloud, bij diensten als Dropbox en WeTransfer. Zulke diensten zijn ,,in potentie risicovol”, aldus de onderzoekers. Maar dat de cloud nauwelijks wordt genoemd, kan volgens hen ook komen doordat mensen weinig bedrijfsgevoelige informatie zo delen. Doordat mensen al voorzichtig zijn, zien ze de cloud minder als een reëel gevaar. (ANP)

 Lees ook: Wat HR moet weten over IT-beveiliging

Reageer op dit artikel