nieuws

Zzp’er minder snel failliet

Organisatie & Strategie

Zzp’er minder snel failliet

Zzp’ers zijn in 2014 minder snel failliet gegaan. Voor organisaties blijft het aantal faillissementen stabiel.

Het aantal faillissementen bij organisaties kwam in oktober uit op 534. Een aantal dat vergelijkbaar is met een maand eerder. Maar: de algemene trend is omlaag, zo bericht het CBS deze woensdag.

De cijfers van het CBS zijn exclusief de faillissementen van eenmanszaken. En dat blijken er langzamerhand minder te zijn. Na een toename van faillissementen in de afgelopen drie jaar, is het aantal ondernemers dat gestopt is met hun eenmanszaak in de eerste helft van dit jaar afgenomen. Tegelijkertijd nam het aantal startende ondernemers voor het derde jaar op rij toe. De meeste starters en stoppers zijn zzp-ers werkzaam in de bouw of organisatieadviesbranche, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Ten opzichte van augustus ligt het aantal uitgesproken faillissementen bij organisaties 69 hoger. De trend is volgens het statistiekbureau echter dalend. In de eerste tien maanden van dit jaar werden 5634 ondernemingen failliet verklaard, ruim een vijfde (21 procent) minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar vergeleken met de eerste tien maanden van 2008 is er nog altijd sprake van een verdubbeling van het aantal faillissementen. (ANP)

TIP: Lees wat een faillissement betekent voor de pensioenpremies van werknemers op PW De Gids Vakbase.  

 

 

 

Reageer op dit artikel