nieuws

Zzp’er wil eerst geld zien

Organisatie & Strategie

Zzp’er wil eerst geld zien

Steeds meer zzp’ers en freelancers vragen tegenwoordig om een voorschot. De reden is dat meer dan de helft van de opdrachtgevers veel te laat betaalt.

Ook hanteren opdrachtgevers vaker lange betalingstermijnen. Dit blijkt uit onderzoek van POOQ, een ‘matchsite’ voor zzp’ers en opdrachtgevers. “Vooral grote ondernemingen en concerns lijken het de kleine ondernemer moeilijk te maken. Zzp’ers hebben er genoeg van en zien zich steeds vaker genoodzaakt het volledige factuurbedrag vooruit te laten betalen”, aldus POOQ.

Betalingstermijn

POOQ  deed onder zijn 15.000 leden onderzoek naar het betalingsgedrag. Vooral grote bedrijven en concerns blijken de betalingstermijn ruimschoots te overschrijden. Daarentegen betalen collega-zzp’ers en het mkb wel op tijd. “Slechts 45 procent van de facturen wordt binnen de gestelde termijn betaald. Maar liefst 41 procent overschrijdt de termijn tot dertig dagen, 14 procent zelfs nog langer. Het lijkt erop dat het slechte betaalgedrag ertoe leidt dat zzp’ers steeds vaker het totaalbedrag als voorschot vragen”, aldus de onderzoekers. De opdrachtnemer stuurt dan een factuur op het moment dat hij het aantal afgesproken uren heeft gewerkt of de afgesproken dienst heeft geleverd. Die factuur wordt verrekend met het voorschot waarna de teller weer op nul staat. (ANP)

Reageer op dit artikel