nieuws

Vingerscan als prikklok rukt op

Organisatie & Strategie

Vingerscan als prikklok rukt op

De vingerafdruk als digitale prikklok rukt op in het bedrijfsleven. Juristen en vakbonden zijn bezorgd.

De vingerscan, zoals de biometrische prikklok wordt genoemd, is bedoeld om personeelsleden te controleren en te registreren bij aankomst en vertrek van het bedrijfspand. Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze digitale prikklok, zo bericht het Financieele Dagblad.

TIP: Welke controlemiddelen zijn toelaatbaar en welke niet? Lees meer op PW De Gids Vakbase. 

Juristen zijn bezorgd over deze ontwikkeling en betitelen de invoering van de scan als ‘een te zwaar middel voor een simpele controle’. Vakbeweging FNV zegt ‘niet blij te zijn’ met de digitale controle van werknemers en kondigt onderzoek aan.

Uitzendbureau Tempo-Team, onderdeel van Randstad, zegt nu al wekelijks 20.000 ‘verificatiemomenten bij verschillende bedrijven’ uit te voeren. Onder andere bij Grolsch, Etos, Aldipress en drogisterijketen DA zijn kastjes geplaatst waar de uitzendkracht van Tempo-Team zijn vinger op de scan moet leggen alvorens aan het werk te gaan. Aan het eind van de werkdag dient de handeling te worden herhaald. (MediaWatch)

Lees ook: Big Brother op de werkvloer, wanneer mag het?

Reageer op dit artikel