nieuws

4 gewoontes van succesvolle HR-afdelingen

Organisatie & Strategie

4 gewoontes van succesvolle HR-afdelingen

Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch? Watch and learn: vier excellente HR-gewoonten.

Waarom zelf het wiel uitvinden als andere HRM’ers dat al voor u hebben gedaan? Natuurlijk: sommige organisaties hebben fantastisch HR-beleid, procedures of gewoonten die u niet één-op-één over kunt nemen. De ene organisatie is de ander nou eenmaal niet. Maar een beetje spieken kan geen kwaad. Paul Keijzer, CEO van internationaal adviesbureau Engage Consulting, verzamelde in zijn blog op Medium.com vier voorbeelden van buitengewoon HR-beleid.

Google – Besluiten nemen op basis van big data en HR Analytics

Het goede werkgeverschap van Google is niet nieuw, dus we houden het kort. Ook al zijn er talloze recruitmentvormen- en processen die zich op big data baseren, de meeste organisaties baseren hun werving en selectie gewoon op onderbuikgevoel. Niet bij Google: deze zoekmachinegigant laat niets aan het toeval over en baseert alles op harde feiten en cijfers. Hun People Analytics team werkt onder het motto ‘Alle personeelsbeslissingen bij Google worden gemaakt op basis van data en analytics’. Terwijl de meeste organisaties er nog mee stoeien, is het bij Google geen bij- maar absolute hoofdzaak.

Lees ook: HR TRENDS 2015: HR Analytics als bewijsbron

Netflix – Behandel mensen als mensen, niet als ‘Human Resources’

Videostream-bedrijf Netflix richt zich volledig op het werven van ‘sterspelers’, medewerkers met het A-label. Dat betekent dat zij alleen mensen aannemen die een grote eigen verantwoordelijkheid dragen en het beste met zichzelf (en dus het bedrijf) voor hebben. Dat heeft natuurlijk invloed op het HR-beleid:

 • de organisatie geeft geen prestatiebonussen
 • medewerkers worden tijdens zakenreizen aangemoedigd ‘te handelen in het beste belang voor het bedrijf’, zonder dat daar regels aan vastzitten
 • er wordt geen formele verlofadministratie bijgehouden, dat is de eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers en hun leidinggevenden (tenzij het gaat om meer dan dertig dagen)
 • Netflix moedigt het personeel aan te praten met recruiters, om deze informatie vervolgens te delen met HR

Kortom: de eigen verantwoordelijkheid en het vertrouwen in het personeel reikt ver. Durft u dat aan?

Marico – Verweef medewerkersmotivatie in het bedrijfs-DNA

Het Indiase Marico, producent van voedingsmiddelen en cosmeticaproducten, staat niet voor niets in de 100 Great Places to Work in de Economic Times en won tal van prestigieuze awards voor ondernemers. Hun belangrijkste HR-regel is simpel: de motivatie van medewerkers is ‘business as usual’ en geen een- of tweedaags evenement in het jaar. Om die gemotiveerde medewerkers te behouden, doen zij het volgende:

 • de organisatie stelt hun personeel uitdagende doelen en moedigt personeel uit om ze te halen
 • ze moedigen medewerkers aan hun eigen ideeën uit te proberen in het kader van innovatie
 • medewerkers krijgen de mogelijkheden om van baan te rouleren op afdelingen waar hun interesse ligt
 • Marico moedigt motivatie aan in de bedrijfscultuur en maken er geen tweejaarlijks evenement van. Zo’n programma heeft namelijk en begin en een eind, en meestal versloft die verse motivatie dan weer snel. Pas wanneer het ingebed is in de cultuur, blijven medewerkers gemotiveerd en uitgedaagd, zo is de gedachte bij Marico.

Telenor – Creëer waarde voor medewerkers 

Als je een organisatie kan bouwen waar niemand meer weg wil, dan heb je als HR-afdeling je succes wel bereikt. De Noorse multinational Telenor, een bedrijf in telecommunicatie, lijkt dat voor elkaar te hebben gekregen en dat is bekroond met vele prijzen voor goed werkgeverschap. Een greep uit het HR-beleid:

 • een open omgeving waarin medewerkers veel verantwoordelijk krijgen
 • arbeidsvoorwaarden en extra’s die variëren van een uitstekende zorgverzekering tot allerlei soorten waardebonnen voor persoonlijke successen in het werk
 • een uitstekende kantooromgeving met eigen ‘koffiecafé’s’ binnen de kantoormuren

TIP: Lees wat de wet verstaat onder goed werkgeverschap op PW De Gids Vakbase.  

Reageer op dit artikel