nieuws

CNV start WWZ-meldpunt

Organisatie & Strategie

CNV start WWZ-meldpunt

Vakbond CNV heeft een meldpunt geopend waar werknemers misstanden rond de WWZ aan de kaak kunnen stellen. “Werkgevers gebruiken de wet om werknemers te dumpen.”

Aanleiding voor het meldpunt zijn de misstanden bij diverse werkgevers, waarbij flexwerkers in de aanloop naar de nieuwe ontslagregels hun werk kwijtraken, aldus de vakbond. Het CNV roept iedereen op misstanden naar aanleiding van de Wet werk en zekerheid (WWZ) te melden op www.cnvmeldpunt.nl. “Het lijkt er op dat sommige werkgevers en uitzendbureaus deze nieuwe regels nu al gebruiken om bijvoorbeeld contracten niet te verlengen. Denk jij dat jouw werkgever de nieuwe regels probeert te omzeilen? Meld het ons! Dan kunnen wij hierover met werkgevers gaan praten”, staat er op de site.

‘WWZ wordt misbruikt’

“We zien in de aanloop naar 1 juli steeds vaker dat werkgevers de WWZ gebruiken om tijdelijke krachten te dumpen”, zegt CNV-bestuurslid Arend van Wijngaarden. “Wij vrezen dat voorbeelden als ING, de vleessector en de belastingdienst slechts het topje van de ijsberg zijn. Deze praktijk strookt niet met de intentie van de wet en de afspraken die wij hebben gemaakt in het sociaal akkoord.”Uitgangspunt van dit akkoord is: fatsoenlijk, eerlijk en motiverend werk voor iedereen. De WWZ en de daarin afgesproken transitievergoeding zijn een uitwerking van het sociaal akkoord.

Van Wijngaarden vindt het teleurstellend te moeten constateren dat werkgevers “vooralsnog niet in de geest van de wet handelen en kostenbesparingen centraal zetten. Het CNV wil nu zijn verantwoordelijkheid nemen en het acute probleem boven water krijgen.”

 

Lees ook: De transitievergoeding: zo bespaart HR veel geld

ING onder vuur

ING kwam vorige week onder vuur te liggen door een bericht in de Volkskrant. Op basis van een interne notitie berichte de krant dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet om de wettelijk geregelde ontslagvergoeding te omzeilen. De bank maakte deze week bekend een groep uitzendkrachten te zullen compenseren voor het mislopen van een ontslagvergoeding. De compensatie geldt voor uitzendkrachten die twee jaar ononderbroken bij ING hebben gewerkt en die in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 hun baan bij ING verliezen. Deze uitzendkrachten zouden recht hebben op een ontslagvergoeding als zij na 1 juli zouden worden ontslagen. (ANP)

Tip! Meer weten over de nieuwe ontslagregels? Meld u aan voor de workshop Ontslagrecht in de praktijk

Reageer op dit artikel