nieuws

Senaat stemt in met Wet flexibel werken

Organisatie & Strategie

Thuiswerken en flexibel werken wordt een wettelijk recht. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de Wet flexibel werken.

Senaat stemt in met Wet flexibel werken
Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met de wet. Vorig jaar oktober stemde de Tweede Kamer ook al in. Met de Wet flexibel werken (Wfs), de opvolger van de Wet aanpassing arbeidsduur (>PW De Gids Vakbase) kunnen werknemers een verzoek indienen bij hun werkgevers om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. De wet is een opvolger van de Was, de Wet aanpassing arbeidsduur. Lees wat de wet precies gaat inhouden in het artikel Wet flexibel werken: dit zijn de wijzigingen.

Het wettelijk recht wordt geregeld in een initiatiefwetsvoorstel van CDA en GroenLinks. De eerste versie was al in 2010 ingediend. De laatste versie werd vorige week verdedigd in de Eerste Kamer door GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman (zij was ook een van de twee indieners) en CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

In de Eerste Kamer stemden VVD en PVV tegen. Behalve de indieners CDA en GroenLinks waren ook de PvdA, SP, D66, SGP, OSF, PvdD en 50Plus voor. De wet moet ervoor zorgen werknemers hun baan en zorgtaken beter kunnen combineren. (ANP)

Wilt u ons helpen?

Inmiddels zijn al veel organisaties overgestapt op een andere manier van werken. Naast tijd- en plaatsonafhankelijk werken heeft deze verandering ook grote consequenties voor de toe te passen managementstijl, de samenwerking tussen de medewerkers en allerlei werkafspraken. Hoe heeft de leidinggevende nog zicht op z’n medewerkers? En hoe blijft de binding tussen collega’s behouden ?
In de Nationale enquête Het Nieuwe Werken 2015 willen we daar graag zicht op krijgen, net als op de vraag wat Het Nieuwe Werken nu werkelijk heeft opgeleverd, of doelstellingen gehaald zijn en waar we nu als ‘nieuw’ werkend Nederland staan. Deelnemen aan de Nationale enquête Het Nieuwe Werken 2015 kan tot 30 april.

Reageer op dit artikel