nieuws

‘HR niet klaar voor toekomst’

Organisatie & Strategie

‘HR niet klaar voor toekomst’

Bedrijven zullen er in de toekomst totaal anders uitzien en de manier van werken zal drastisch veranderen. “Daar is HR zich nog niet voldoende van bewust.”

Dit zegt Armin Trost, hoogleraar Human Resource Management aan de business school van Furtwangen University (Black Forest) in Duitsland. Volgens hem zal in de toekomst de manier waarop organisaties zijn ingericht, hoe managers werken en hoe werknemers zijn, totaal anders zijn. En die veranderingen gaan een enorme invloed hebben op HR. Daar zijn HRM’ers zich nog niet genoeg van bewust, waarschuwt Trost. Zes vragen over het nieuwe werken en de gevolgen voor eHRM.

Wat zal de grootste verandering zijn?

“Het werkniveau wordt hoger. Het gaat straks alleen nog maar over denken en communiceren. We gaan van handwerk naar kennis. Niet alleen in het westen, maar overal in de wereld. Nu weten we nog wat we moeten doen en hoe we dat moeten doen; het werk heeft een duidelijk proces. Dat zal straks anders zijn, het werkproces wordt daardoor veel onzekerder. Werken zal veel dynamischer worden, omdat veel meer banen met elkaar in verbinding zullen staan. Netwerken zullen in de toekomst heel belangrijk worden.”

Wat betekent dit voor de HR-processen?

“Als je naar de HR-processen van nu kijkt, dan horen die bij de oude wereld. Denk bijvoorbeeld aan functioneringsgesprekken. Een manager voert die gesprekken, hij vult een formulier in en dat formulier gaat in het personeelsdossier. Dat werkt niet meer in de toekomst. Dan werken we in netwerken samen, directe collega’s kunnen dagelijks wijzigen. Of een werknemer goed presteert, zullen collega’s of klanten moeten vertellen. Hiërarchie is een concept dat hoort bij de oude wereld. Als HR-managers niet meegaan met de veranderingen, verliezen ze hun positie.”

Wat is de volgende stap?

“Bedrijven moeten zich flexibel opstellen, agility is de term voor de toekomst. Het is niet slecht om een proces te hebben, maar het moet aanpasbaar zijn. Denk daarom na over de processen en tools die er nu zijn. Passen die nog bij een flexibele omgeving? Bedrijven moeten een besef hebben van hoe zij eruit gaan zien in de toekomst.”

Welke banen zijn er volgens u in de toekomst niet meer?

“Dat is een lastige. Een taxichauffeur of een kassière misschien. Of een manager. Die zullen in elk geval niet meer de functie hebben die ze nu hebben, ze zullen meer een coach zijn dan een baas. Het internet zal het besturingssysteem van de wereld worden. Dit is waar de ontwikkelingen op verschijnen. Omdat we deel uitmaken van het netwerk zullen we vrij zijn om daar aan deel te nemen. Internet heeft geen baas, alleen maar gebruikers. En die gebruikers – de werknemers – zullen de baas zijn.”

Wat betekent dat voor software?

“In het verleden hielp HR-software de afdeling HR, nu is de software er om de werknemers te helpen. Software moet de gebruikers, de werknemer, in staat stellen om dingen te kunnen doen. Zodat hij het kennisnetwerk of het interne netwerk in zijn zak heeft. Software moet mobiel zijn en gaan over de gebruiker.”

Tip: lees ook het artikel Selecteer HR-software op basis van user experience op overehrm.nl.

U spreekt op het eHRM Congres, kijkt u daar naar uit?

“Als je kritisch bent over HR dan kun je twee kanten op: ze gaan van me houden of ze willen me liever kwijt. Dat maakt het wel spannend, maar ik vind het fijn om feedback op mijn ideeën te krijgen. Nederlanders zijn open, daarom verwacht ik wel wat reacties.”

Meld u nu aan voor het eHRM Conges dat Emerce en PW De Gids samen organiseren op 24 september.

Reageer op dit artikel