nieuws

Eindelijk – bruikbare data over werknemers?

Organisatie & Strategie

(Advertorial) Hoe ziet het HR-systeem van de toekomst eruit? Leighanne Levensaler, vice president voor Human Capital Management Workday, legt uit. Zij is verantwoordelijk voor productoriëntatie en -strategie van het toonaangevende cloudgebaseerde HR-pakket van dit bedrijf. De afgelopen jaren is er veel werk verzet om HR-systemen effectiever te maken. Het centrale HR-systeem is tegenwoordig geïntegreerd in […]

(Advertorial)
Hoe ziet het HR-systeem van de toekomst eruit? Leighanne Levensaler, vice president voor Human Capital Management Workday, legt uit. Zij is verantwoordelijk voor productoriëntatie en -strategie van het toonaangevende cloudgebaseerde HR-pakket van dit bedrijf.

De afgelopen jaren is er veel werk verzet om HR-systemen effectiever te maken. Het centrale HR-systeem is tegenwoordig geïntegreerd in talentmanagement, analytische systemen, personeelsplanning en nieuwe methoden voor organisatie en evaluatie van internationale personeelsbestanden. In vergelijking met tien jaar geleden zijn HR-systemen sterk verbeterd en het is aannemelijk dat er in de toekomst nog veel spannende veranderingen volgen.

Optimalisatietool

Het belangrijkste verschil is dat we een HR-systeem nu nog zien als een applicatie waarmee human resources worden gemanaged; een applicatie waarbij de gebruiker zich aanmeldt om specifieke taken uit te voeren. Het HR-systeem van de toekomst is veel meer een optimalisatietool die volledig is geïntegreerd in andere operationele processen en wordt gebruikt om personeelsgegevens te koppelen aan de processen, het beleid en de doelstellingen van het bedrijf, zodat mensen kunnen beschikken over de informatie die ze nodig hebben voor hun functie en hun teams.
Het HR-systeem van de toekomst is geen applicatie voor het uitvoeren van transacties, maar een voorspellend en responsief systeem dat alerts en actieberichten genereert voor de handelingen die mensen op dat moment uitvoeren.

Zakelijk inzichten

Er is ongelooflijk veel informatie over personen die niet wordt gebruikt. Gewoon omdat het niet gemakkelijk is om deze informatie te verzamelen en te verwerken tot zakelijke inzichten die hun waarde kunnen bewijzen in lopende processen. Daarbij gaat het om zaken zoals het aannemen van nieuw personeel, het bepalen van de beste vestigingsplaats voor een nieuw kantoor op basis van beschikbaarheid van de juiste mensen, of de keuze van toekomstige bedrijfsleiders. Er zijn de laatste jaren al enorme stappen gezet bij het beschikbaar maken van analysefuncties voor gebruikers en op dit punt ook in de toekomst veel vooruitgang worden geboekt.
In de toekomst geven HR-systemen niet alleen aan op welke punten een bedrijf talent mist, maar het systeem informeert managers hierover ook ruim van tevoren. De huidige mogelijkheden om voorspellingen te doen en personeelsbeleid te voeren op wereldwijde schaal zullen sterk zijn verbeterd door gebruik van contextuele ideeën en inzicht in zelfs de grootste personeelsbestanden.

Glazen plafonds

Door de beschikbaarheid van betere data over elk individu wordt het gemakkelijker om de echte waarde van een medewerker voor de onderneming te bepalen. Managers krijgen concreet en feitelijk inzicht in wat mensen hebben gedaan en waar ze toe in staat zijn. Daardoor ontstaat een gelijkmatiger personeelsbestand en worden vriendjespolitiek, glazen plafonds en vooroordelen – zaken die medewerkers en teams hinderen bij de keuze van de beste persoon voor een functie – tegengegaan.
Ook het HR-team zelf ontwikkelt zich en neemt eigenschappen over van andere teams binnen het bedrijf. HR-professionals denken nu al veel meer in termen van marketing en communicatie als het gaat om het werven van de beste kandidaten, het promoten van het eigen merk en het managen van sociale gesprekken, zowel intern als extern. Ze gaan veel meer denken als financiële specialisten en ze werken nauwer samen met de afdeling Financiën bij het managen van wereldwijd talent. Het is noodzakelijk dat hun HR-systemen data en analyses kunnen leveren die aansluiten bij deze nieuwe rol.

Contextuele data

Wees voorbereid op consistent gebruik en proactieve levering van contextuele data en interactie met werknemers en managers. Dat is het HR-systeem – of hoe we het personeelssysteem dan ook noemen – van de toekomst.

Reageer op dit artikel