nieuws

‘Quick and dirty HRM werkt niet’

Organisatie & Strategie

‘Quick and dirty HRM werkt niet’

Quick and dirty besluiten werken niet. HR moet daarom meer tijd uittrekken voor evidence-based HR-besluiten.

‘Hoe sneller je een beslissing maakt, hoe slechter deze zal zijn. Zo simpel is het’, dat stelt Rob Briner in het Britse HR Magazine. Briner is hoogleraar organisatiepsychologie aan de Bath’s School of Management en oprichter van het Britse Center for Evidence-Based Management.

Quick and dirty

‘Wil je een goede beslissing, of een snelle beslissing? Beslissingen die snel worden gemaakt zijn nou eenmaal slechter dan degene waarvoor tijd wordt uitgetrokken.’ HR-directeuren zouden daarom meer tijd moeten uittrekken om hun HR-besluiten meer evidence-based te maken. Dat kost inderdaad tijd, maar deze grondige, op feiten gebaseerde besluiten zijn volgens Briner ‘nauwkeurig, uitgesproken en zijn gebaseerd op verstandig gebruik van verschillende bronnen’.
Bovendien kan HR hiermee haar waarde voor de organisatie laten zien. Nu vindt een op de drie bestuurders namelijk nog dat HR meer moet toevoegen aan de bedrijfsdoelstellingen, zo bleek onlangs uit onderzoek van KPMG.

TIP: Lees wat evidence-based HRM vraagt van de HR-professional in het artikel HR TRENDS 2015: HR Analytics als bewijsbron.

HR mist training

Volgens Briner zit het ‘m hier vooral in een gebrek aan training: ‘De meeste van jullie worden betaald om beslissingen te nemen, maar wat me zo verbaast, is dat we HRM’ers niet trainen hóe ze besluiten moeten nemen. Kijk naar elke andere beroepsgroep en dat is nergens anders het geval.’

6 stappen tot een evidence-based besluit

De Britse hoogleraar onderscheidt zes stappen om tot evidence-based beslissingen te komen:

  • Vragen: vertaal een praktisch probleem of vraagstuk naar een beantwoordbare vraag.
  • Verzamelen: zoek systematisch naar bewijsbronnen.
  • Inschatten: beoordeel kritisch de betrouwbaarheid en relevantie van de bronnen.
  • Combineren: weeg en verzamel bewijsbronnen tot een bruikbaar geheel.
  • Toepassen: verwerk het bewijsmateriaal in het besluitvormingsproces.
  • Evalueren: beoordeel naderhand de uitkomst van de genomen beslissing.

Voordat HRM’ers overgaan tot actie of een oplossing voor het probleem, is het volgens Briner van absoluut belang dat ze het gehele probleem of vraagstuk doorzien. ‘Wanneer mensen niet zeker zijn van hun zaak is dat meestal omdat ze meer informatie hebben. Mensen die zeker zijn van hun zaak, zijn meestal redelijk onwetend. “Het hangt er vanaf” is meestal het goede antwoord.’

TIP: Lees meer over strategisch HRM op het platform Over Personeelsplanning.

 

 

Reageer op dit artikel