nieuws

Uitzender voor rechter om schijnconstructie

Organisatie & Strategie

FNV sleept een uitzendbureau uit Doetinchem voor de rechter. De uitzender zou bouwvakkers onderbetalen, wat in strijd is met de Wet aanpak schijnconstructies.

Uitzender voor rechter om schijnconstructie

De vakbond daagt uitzendbureau Aelbers voor de rechter omdat deze buitenlandse bouwvakkers structureel zou onderbetalen, wat in strijd is met de cao. Dinsdag dient het kort geding tegen de uitzender, stelt FNV.

Wet aanpak schijnconstructies

Bovendien zou het uitzendbureau ten onrechte 180 euro per week huisvestings- en vervoerskosten inhouden op het loon. ,,Volgens de cao moet Aelbers die zelf vergoeden. De constructie leidt tot oneigenlijke concurrentie en verdringing”, zegt de vakbond. Precies om dit soort gevallen te voorkomen, werd de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) onlangs aangenomen door beide Kamers en ging deze van kracht op 1 juli.
Het uitzendbureau voor de bouw heeft enkele honderden Poolse, Hongaarse en Roemeense arbeiders in dienst. Aelbers leent die uit aan grote bouwbedrijven als Heijmans, Volkerwessels en BAM.

Lees ook: 6 schijnconstructies die u snel moet aanpakken

Google en Rijkswaterstaat

,,We hebben Aelbers gesommeerd, maar ze stellen dat ze niets verkeerd doen. Ook hoofdaannemers en opdrachtgevers als Google en Rijkswaterstaat hebben we ruim tijd gegeven om de misstanden uit eigen beweging aan te pakken. Maar ze laten het afweten, dus stappen we naar de rechter”, zegt FNV-bestuurder Helga Tienkamp. Met de nieuwe WAS kunnen werknemers bij onderbetaling aankloppen bij de hoogste opdrachtgever, wanneer de werkgever geen gehoord geeft op het verzoek om uitbetaling. Lees meer in het blog De Wet aanpak schijnconstructies: zo zit dat (>HRbase).
Volgens FNV zet Aelbers de buitenlandse arbeiders onder meer in bij de bouw van een datacentrum voor Google in de Eemshaven, bij de snelwegen A1 en A6, voor opdrachtgever Rijkswaterstaat en bij de bouw van een tunnel onder de A28 bij Amersfoort. (ANP)

Zie ook Arbeidsovereenkomst: welke mogelijkheden heeft de werkgever

Reageer op dit artikel