nieuws

Zo bewaakt Inshared de bedrijfscultuur

Organisatie & Strategie

Zo bewaakt Inshared de bedrijfscultuur

Hoe bewaak je de bedrijfscultuur met veel flexwerkers in huis? Online verzekeraar InShared stelde een heuse ‘chief DNA-officer’ aan.

Met de groei van het aantal flexwerkers komen bedrijven voor een nieuwe uitdaging te staan: hoe zorg je ervoor dat de organisatiecultuur ook in de genen terechtkomt van deze ‘beweeglijke’ groep medewerkers? Dat speelt helemaal als er meer flexwerkers dan vaste krachten rondlopen. Neem online verzekeraar Inshared met een kleine kern van vaste medewerkers, zo’n 35,  en een flexschil variërend tussen de 40 en 60 medewerkers. Hoe zorg je dat er dan toch e uitgesproken bedrijfscultuur heerst?

Lees ook: 6 HR-tips voor een geïnspireerde bedrijfscultuur

“We zijn vanaf scratch begonnen en hebben de organisatie dus van meet af aan flexibel kunnen inrichten”, zegt Ronald Willemsen, lid van het management van InShared, in het zomernummer van PW De Gids. “InShared heeft gedigitaliseerd wat ze kon digitaliseren. Toch heerst er een uitgesproken bedrijfscultuur in deze organisatie.” Drie lessen uit de Inshared-aanpak.

1 Maak een boekje met bedrijfsnormen, ook voor flexwerkers

Inshared heeft de bedrijfsnormen en -waarden opgeschreven in het ‘roze boekje’. Willemsen: “Daarin staat hoe wij willen dat onze medewerkers omgaan met klanten, hoe we samen willen werken, wat we belangrijk vinden, enzovoorts. Zo staat er bijvoorbeeld in dat wij op onze polisbladen geen kleine lettertjes hebben staan. Alles willen we eerlijk en duidelijk communiceren naar klanten toe. Dat zijn waarden waarvan we willen dat medewerkers, zowel vast als flex, ze in hun DNA hebben zitten. Dat vinden we erg belangrijk.”

2 Behandel flexwerkers en vaste krachten gelijk

Om ervoor te zorgen dat deze waarden ook in het DNA van deze flexwerkers terechtkomen, heeft InShared een aantal maatregelen getroffen. Willemsen: “Om te beginnen, behandelen we onze flexkrachten als vaste medewerkers. We maken geen verschil. Ook zij krijgen opleidingen en het roze boekje.”

3  Stel een DNA-officer aan

In 2013 heeft Inshared deze functie in het leven geroepen. Willemsen: “Als we willen dat de buitenwereld ziet dat wij op een andere, klantvriendelijker manier met verzekeren omgaan, dan zullen we dat intern ook moeten zijn. Practice what you preach. Met een kleine kern vaste medewerkers is het nog wel te doen om het juiste DNA te bewaken. Veel moeilijker is dat met een grote groep flexwerkers die komt en gaat. Het leek ons dan ook verstandig om iemand aan te nemen die zich uitsluitend focust op het bewaken van de bedrijfscultuur en het overdragen van de bedrijfscultuur op met name de flexwerkers.”

De DNA-officer bij InShared heeft een status aparte en valt dus niet onder een bepaalde afdeling. Willemsen: “De eerste taak is om de organisatie scherp te houden. Ze geeft haar mening over besluiten die we nemen, trekt aan de bel als we ook maar enigszins dreigen te werken volgens paarsekrokodillenprotocollen, en waakt ervoor dat we stroperig worden.”

Daarnaast bewaakt de DNA-officer het InShared-DNA bij de medewerkers, zowel vast als flex. “Bij ieder sollicitatie- of introductiegesprek met een nieuwe medewerker is de DNA-officer aanwezig. Dat geldt dus ook voor de flexwerkers. De DNA-officer beoordeelt tijdens het gesprek vooral of de medewerker in kwestie bij de cultuur van de onderneming past. De expertise en competenties kunnen prima in orde zijn, maar als het DNA te veel afwijkt van het onze, kiezen we alsnog liever voor een ander”, zegt Willemsen.
Meer weten? Lees het volledige artikel in PW De Gids 7/8

Reageer op dit artikel