nieuws

Anders werken: durft u het?

Organisatie & Strategie

Anders werken: durft u het?

Experimenteren, loslaten en fouten durven maken: dat is ‘anders werken’. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Nieuwe vormen van samenwerken en organiseren: hoe zet je die in gang? Veel bedrijven worstelen ermee. En de HR-manager ook. Want verandering vraagt ook om een vernieuwing vanuit HR. Hoe zorgt HR dat het roer om gaat? Zo pakt de HR-manager van Philips het aan.

“Bij Philips zijn we op zoek naar vernieuwende vormen van (samen)werken om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden”, zegt Hans Dijkman, hoofd HR Philips Benelux. “Dat doen we via dialoog en overleg met stakeholders: medezeggenschap, vakorganisaties, externe deskundigen en medewerkers. Voor ons is deze procesaanpak in zichzelf al een manifestatie van anders werken. Niet vanuit belangenbehartiging met tegengestelde perspectieven, maar zoeken naar verbinding op thema’s waarvan we gezamenlijk vinden dat die ons een stap verder brengen.”

Dialoog in gang zetten

Inmiddels wordt “deze reis” bij Philips uitgewerkt langs vier lijnen: flexibiliteit, employability, health & well being en vertrouwen & verbinden. “Kenmerk van onze aanpak is experimenteren: kleinere en grotere projecten binnen deze thema’s tot bloei laten komen, bij voorkeur samen met medewerkers. We zetten in op dialoog, coaching en ontwerpen koerskaarten. We stellen onszelf de vraag hoe we active aging in de werkomgeving gestalte kunnen geven en zijn daarnaast actief op zoek naar wat we van anderen kunnen leren. We kennen onze bestemming niet, maar we zijn bepaald niet bang. Ook niet om fouten te maken.”

TIP: Wilt u ook Anders Werken in uw organisatie in gang brengen? Meld u dan aan voor het Congres Anders Werken op 10 november en leer van de praktijkverhalen van onder meer bol.com, Incentro en KPN.  

 

Reageer op dit artikel