nieuws

Asscher wil met CNV praten over WW flexwerkers

Organisatie & Strategie

Asscher wil met CNV praten over WW flexwerkers

De aanpassing van de lage WW-uitkering voor flexwerkers, lijkt een stapje dichterbij. Minister Asscher wil in gesprek met vakbond CNV, die van de zomer hierover aan de bel trok.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in een brief aan de Tweede Kamer, aangekondigd wel met CNV in overleg te willen. Voorzitter Maurice Limmen vindt dit al positief.  “Starters en flexwerkers moeten weer een fatsoenlijke WW krijgen, net als andere werknemers. Daarvoor moet het zogenoemde WW-dagloonbesluit nu echt snel worden aangepast”, vindt CNV-topman Maurice Limmen. “Te veel mensen zijn hier nu al de dupe van. Het kan niet zo zijn dat een WW-uitkering bij flexwerkers en starters bijna kan worden gehalveerd. De minister lijkt daar nu een opening voor te geven en dat is hoog tijd.”

Nieuwe dagloonbesluit

Half juli trok het CNV al bij het ministerie aan de bel over het nieuwe dagloonbesluit. Het dagloon  is het gemiddeld verdiende loon per dag waarover de hoogte van de WW-uitkering wordt berekend. Voor 1 juli werd het dagloon gebaseerd op het loon  in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid, gedeeld door het aantal gewerkte dagen. “Als er niet het gehele jaar was gewerkt, telden alleen de daadwerkelijk gewerkte dagen bij de laatste werkgever voor de berekening van de WW hoogte. Maar vanaf 1 juli wordt het loon van het jaar voorafgaand aan de WW gedeeld door het totaal aantal werkdagen in een jaar (261), ongeacht of er nu wel of niet het hele jaar is gewerkt. Dit betekent een veel lager gemiddeld dagloon en dus een veel lagere basis voor een WW-uitkering”, constateerde de vakbond van de zomer.

Lees ook: CNV fel tegen korten WW flexwerkers

Toen leek de minister niet bereid deze WW-regels, waardoor volgens CNV “flexwerkers de klos zijn”, aan te passen. Limmen: “De Tweede Kamer heeft onze zorgen serieus genomen en hierover de minister op het matje geroepen. Vandaag blijkt dat de minister ernaar gaat kijken, maar wat mij betreft moet hij er vooral snel wat aan doen.”

Reageer op dit artikel