nieuws

‘Reorganisatie OM moet vertraagd’

Organisatie & Strategie

‘Reorganisatie OM moet vertraagd’

De reorganisatie bij het Openbaar Ministerie (OM) moet worden vertraagd, of de ambities moeten worden bijgesteld.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de leiding van het OM heeft laten doen. Als het tempo over de periode 2016-2018 omlaag moet, kost dat 50 miljoen euro.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft het rapport dinsdagochtend, de ochtend van Prinsjesdag, naar de Tweede Kamer gestuurd. In zijn begeleidende brief laat de minister weten dat hij nog met het OM gaat praten over de voortgang van de reorganisatie.

Veel uitval

Van der Steur wijst er wel op dat het OM er de afgelopen jaren geld bij heeft gekregen, onder meer voor het wegwerken van achterstanden en de aanpak van terrorisme. Hij concludeert dat het budget voor het Openbaar Ministerie daarom voor 2016 toereikend is.

In het rapport wordt ook aandacht besteed aan de randvoorwaarden die nodig zijn voor het Openbaar Ministerie om het werk goed te kunnen doen. De onderzoekers concluderen onder meer dat er bij de ICT en de digitalisering nog veel moet verbeteren.

Bij het OM zelf wordt gesproken over “hoge kosten, veel uitval, verouderde technologie, veel hand- en scanwerk”. De medewerkers van het OM werken voor een groot deel nog met papieren dossiers. De aansluiting met de systemen van de bijvoorbeeld de politie waar het OM veel mee samenwerkt, is ook nog niet voldoende. Dat levert geregeld dubbel werk op, blijkt uit het onderzoek. (ANP)

Reageer op dit artikel