nieuws

Buurtzorg is Beste Werkgever 2015

Organisatie & Strategie

Buurtzorg is Beste Werkgever 2015

Voor het tweede jaar is Stichting Buurtzorg Beste Werkgever van Nederland. Wat kunt u van hen leren?

Stichting Buurtzorg behaalde dit jaar opnieuw de hoogste score in de categorie ‘meer dan 1000 medewerkers’: een 8,7 Daarmee is de zorgorganisatie de winnaar van het Beste Werkgeversonderzoek van medewerkersonderzoekbureau Effectory en carrièreplatform Intermediair. Aan het onderzoek deden 347 werkgevers en ruim 201.000 medewerkers mee.

Zelfsturende teams

Het concept met kleine, zelfsturende teams van maximaal twaalf medewerkers blijkt bij thuiszorgorganisatie Stichting Buurtzorg nog steeds goed te werken. Oprichter Jos de Blok: ‘We zijn trots op de bevlogenheid en de deskundigheid van onze medewerkers waardoor ze iedere dag opnieuw de beste zorg leveren. Het is elke dag opnieuw een mooie belevenis om bij cliënten thuis de best mogelijke ondersteuning te bieden en dit samen met je collega’s te kunnen organiseren.’

Duidelijke visie

Ook in de categorie met kleinere bedrijven (minder dan 1000 medewerkers) loopt de zorg voorop. Hier won de zorginstelling Sint Jozefoord met een 8,3. Deze werkgever in de thuiszorg opereert vanuit het credo ‘alles vanuit verbondenheid’. De organisatie heeft een duidelijke visie en sterke identiteit. En dat werkt, zegt Leon van Keulen, consultant bij Effectory: ‘Deze verbondenheid vindt men niet alleen terug in het warme contact tussen medewerkers, vrijwilligers en bewoners, maar komt tevens tot uiting in het actief verbinding zoeken met ouderen in de lokale omgeving.’
De Beste werkgevers laten duidelijk zien dat zij een hoge bevlogenheid en betrokkenheid kunnen creëren bij hun mensen. Dat wil zeggen: medewerkers hebben zowel hart voor hun werk als voor de organisatie en zetten zich continu in om de organisatie te verbeteren. Bij de Beste Werkgevers is 39,6 procent van de medewerkers bevlogen en betrokken, tegenover 31,5 procent bij andere organisaties.

Wat kunt u leren van de Beste Werkgevers?

Maar wat kunt u nou concreet van deze organisaties leren? Écht succesvolle organisaties verschillen op een belangrijk punt van hun concurrenten, zeggen Guido Heezen (directeur van Effectory) en Sander van den Hout (directeur van onder meer Intermediair). ‘Deze organisaties hebben de moed om hun medewerkers serieus te nemen. In veel organisaties wordt een idee in de top bedacht en naar beneden doorgedrukt. De meest succesvolle bedrijven blijken het allemaal andersom te doen: zij kijken welke ideeën er op de werkvloer leven.’
‘Dat is niet moeilijk om te doen, maar het vraagt wel om een andere manier van kijken. En het levert je veel op. Stel je voor dat je 1000 medewerkers hebt: wil je dan een innovatieafdeling van 5 mensen en 995 uitvoerders, of wil je dat ál je medewerkers naar buiten kijken en meedenken wat er moet gebeuren? Natuurlijk ben je slagvaardiger en wendbaarder wanneer je naar je mensen luistert. Goede werkgevers durven de collectieve intelligentie uit te nodigen en vervolgens te gebruiken.’

Meer over goed werkgeverschap:
Lees ook: De 8 geheimen van goed werkgeverschap
Lees ook: Geen goed werkgeverschap
Lees ook: Goede werkgevers zijn klantgerichter

Overzicht award-winnaars

>1000 medewerkers: Stichting Buurtzorg 8,7
<1000 medewerkers: Sint Jozefoord 8,3
Grootste stijger t.o.v. 2014: Wasko Kinderopvang, van 6,4 naar 7,3
Multinationals: Vanderlande 8,0

Overzicht branchewinnaars

Bouw en infrastructuur: Talen Vastgoedonderhoud 7,9
Energie, water en telecom: URENCO Nederland 8,2
Financiële dienstverlening: Robeco 7,5
Groot- en detailhandel: DEEN Supermarkten 7,5
Horeca en recreatie: Hutten 7,7
Onderwijs: Koning Willem I College 7,7
Openbaar bestuur en veiligheid: Gemeente Diemen 7,3
Productie en industrie: Vanderlande 8,0
Transport en logistiek: Schiphol Group 7,6
Woningcorporaties: Woningcorporatie Domijn 8,1
Zakelijke dienstverlening: MARIN 7,9
Zorg: Stichting Buurtzorg 8,7

Reageer op dit artikel