nieuws

Driekwart werkgevers stuurloos bij nieuwe crisis

Organisatie & Strategie

Driekwart werkgevers stuurloos bij nieuwe crisis

Mocht er een nieuwe crisis uitbreken, dan slechts een kwart van de werkgevers plan klaarliggen voor het personeel.

Scenarioplanning kan een lastige opgave zijn voor bedrijven. Het is een investering in tijd en geld, en de toekomst kan zomaar anders uitpakken dan de bedachte scenario’s. Maar met de naschokken van de crisis nog maar net achter ons, mag je hopen dat bedrijven een plan hebben klaarliggen voor het geval er zich weer zo’n crisis ontpopt. Toch heeft 72 procent van de werkgevers op basis van het SPP-geen idee wat er met het personeel moet gebeuren bij een nieuwe crisis. Dat zijn de resultaten van het Nationaal Onderzoek Over Strategische Personeelsplanning 2015, waar 539 werkgevers aan meewerkten. En een ietwat beklemmende conclusie: in 2014 was dat aantal nog 60 procent.

TIP: Hoe leert u het onvoorspelbare te organiseren? Kom naar het Congres Over Strategische Personeelsplanning 2015 op 17 november en leer van experts als Menno Lanting en Hanneke Moonen. Bekijk hier het programma.

Een respondent zegt hierover: ‘Ik denk niet dat je je kunt voorbereiden op een crisis zoals we deze nu hebben gehad. Je kunt er alleen voor zorgen dat je voldoende wendbaarheid, verandervermogen en innovatiekracht hebt om snel en flexibel te kunnen schakelen op het moment dat de omgeving snel sterk verandert.’ 
Slechts een op de vier werkgevers – 28 procent – heeft die benodigde wendbaarheid voor een crisissituatie vastgelegd in een scenario.

Dat aantal beangstigt Gerard Evers, directeur van adviesbureau EuroHRM. Evers adviseert organisaties bij hun SPP-vraagstukken ‘In veel gevallen hebben werkgevers daar dus nog niet over nagedacht. Rond de huidige ‘China-crisis’ is het de vraag of dat handig is. Die kan een forse weerslag hebben onze reële economie en dus op Nederlandse organisaties. Het is altijd verstandig om een ‘what if’-plan te hebben. Dat weinig organisaties daar rekening mee houden, beangstigt mij een beetje. Dan hebben we blijkbaar dus niets geleerd van 2008.’

Bekijk alle resultaten en download de gratis whitepaper Nationaal Onderzoek Over Strategische Personeelsplanning 2015

 

 

Reageer op dit artikel