nieuws

Meer doen met minder mensen: 6 tips

Organisatie & Strategie

Meer doen met minder mensen: 6 tips

Er moet tegenwoordig steeds meer werk worden verzet, maar vaak zonder extra mensen. Hoe zorgt HR ervoor dat medewerkers een stapje meer zetten? Zes tips. 

De personeelschef van Air France waagde laatst de gok. Hij vroeg zijn medewerkers harder te werken voor hetzelfde salaris. Er moet harder gewerkt worden, want de concurrentie is moordend.
Dit speelt uiteraard niet alleen bij Air France. Bij veel bedrijven moet er meer gedaan worden met minder mensen.

Of deze efficiencyslag nou voortkomt uit ‘ordinaire’ bezuinigingen, een vergrijzend personeelsbestand, schaarste op de arbeidsmarkt of de moordende concurrentie: het blijft een enorme uitdaging. Hoe krijgt u dat als werkgever voor elkaar? Voor HR gaat het er vooral om creatief te leren denken, stelt Sanne van den Bosch, managing consultant Strategisch HRM bij organisatieadviesbureau Berenschot en spreker op het Congres Over Strategische Personeelsplanning. Van den Bosch geeft zes tips

1 Werk aan een innovatief klimaat

Om met minder mensen diensten en producten te kunnen blijven leveren die aan de klantwensen voldoen, is een innovatief klimaat een basisvereiste. Dat klinkt als een enorme cultuurverandering die in gang moet worden gezet. Zeker waar. Toch kunnen werkgevers al op kleine schaal starten, stelt Van den Bosch.”In de zorg zie je veel ‘proeftuinen’ of ‘innovatielabs’ opkomen waar zorgaanbieders, verzekeraars, patiëntenorganisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten nieuwe werkwijzen uitproberen. Aan de ene kant om de stijging van de kosten af te remmen, bijvoorbeeld door het aantal medewerkers te verlagen. Maar vooral om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Proeftuinen en innovatielabs kunnen het omzetten van een nog vaag idee naar een concreet nieuw product of dienst versnellen. Dit soort initiatieven kunnen organisaties ook op kleine schaal stimuleren.”

TIP: Meer weten over hoe u meer kunt doen met minder mensen? Sanne van den Bosch spreekt op het Congres Over Strategische Personeelsplanning op dinsdag 17 november. Bekijk hier het programma.

2 Leer medewerkers leren

Meer doen met minder mensen vraagt om medewerkers die adaptief zijn en zich dus continu ontwikkelen. En dat gaat niet alleen om dieptekennis. Van den Bosch: “HR moet medewerkers ‘leren leren’. Het helpt wanneer HR een context creëert waarin medewerkers regelmatig switchen tussen verschillende projecten om de veranderbereidheid het en innovatievermogen van mensen te verhogen. Dit vergroot hun inzetbaarheid zowel binnen als buiten de organisatie op de lange termijn.
Door middel van een vlootschouw in het proces van Strategische Personeelsplanning (SPP) kunnen organisaties het innovatie- en verandervermogen van hun medewerkers in kaart brengen, zodat zij scherp hebben of er voldoende adaptief vermogen binnen de organisatie aanwezig is om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen.”

3 Selecteer op innovatievermogen

Een stap eerder is natuurlijk om bij de aanwas van medewerkers al te selecteren op innovatievermogen. “Dat is namelijk lastig te ontwikkelen”, legt Van den Bosch uit. ‘Beter is dus al vooraf te selecteren of medewerkers vernieuwend en flexibel kunnen zijn. Doorzettingsvermogen is daar een goede voorspeller van.’

Lees de overige tips van Sanne van den Bosch op Overpersoneelsplanning.nl.

Reageer op dit artikel