nieuws

Meer geld naar innovatie

Organisatie & Strategie

Meer geld naar innovatie

Nederlandse werkgevers steken steeds meer geld in innovatieprojecten en onderzoek. 

De uitgaven van Nederlandse bedrijven aan R&D, onderzoek en ontwikkeling, groeiden vorig jaar met 3 procent tot 13 miljard euro. Dat bericht het CBS woensdag.

Bedrijven en hogere onderwijsinstellingen gaven meer geld uit aan R&D, publieke onderzoeksinstellingen (zoals TNO en RIVM) minder. Bedrijven gaven met 7,4 miljard euro het meest uit aan onderzoek en innovatie. Daarbij gaat het vooral om grotere bedrijven. De industrie is goed voor 59 procent van de uitgaven, de dienstensector levert 35 procent van de R&D-investeringen.

HR wordt vaak maar mondjesmaat betrokken bij het ontwerpen van innovatieprojecten, zo bleek onlangs uit het HR Trends 2015-2016 onderzoek van Berenschot, Performa Uitgeverij en salarisverwerker ADP. De rol van HR gaat vooral in op het uitvoeren van en adviseren bij de innovatieplannen.

In de periode van 2012 tot en met 2014 was volgens het CBS bijna de helft van de bedrijven bezig met een vorm van innovatie. (ANP)

TIP: Hoe kan HR helpen bij innovatie? Laat u bijpraten op het Congres Anders Werken op 10 november. Bekijk het programma op Congresanderswerken.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels