nieuws

NIEUWE WETTEN 2016: Belastingtoets zzp’er

Organisatie & Strategie

NIEUWE WETTEN 2016: Belastingtoets zzp’er

De nieuwe VAR werd dit jaar uitgesteld. In 2016 gaat hij er – hoogstwaarschijnlijk – gewoon komen.

Opdrachtgevers en –nemers hebben van de staatssecretaris van Financiën dit jaar nog uitstel gekregen voor de nieuwe VAR-verklaring. Maar als het aan hem ligt, zet ook de Eerste Kamer braaf en zo snel mogelijk een handtekening onder zijn voorstel voor de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. De vertrouwde VAR zal dan op 1 april 2016 verdwijnen.

Tekst: Stëffan de Jong, Sterc Arbeidsrechtadvocaten

Vanaf dat moment geeft de fiscus niet langer een vrijbrief af en wordt ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor een juiste kwalificatie van de samenwerking. Blijkt de zzp’er toch niet zo zelfstandig en dus een werknemer te zijn, dan verandert de opdrachtgever in een werkgever met alle (fiscale en civiele) gevolgen van dien. Op de website van de belastingdienst kunnen voorbeeld opdrachtovereenkomsten worden gedownload. Is de praktijk gelijk aan wat in de overeenkomst staat opgenomen, dan zou er niets aan de hand moeten zijn. Bedrijven kunnen ook hun eigen sjabloon voor een opdrachtovereenkomst ter goedkeuring aan de belastingdienst voorleggen.

Lees ook: Nieuwe VAR: 2 aandachtspunten

Als het wetsvoorstel daadwerkelijk wet wordt, dan hebben opdrachtgevers en –nemers gedurende 2016 de tijd om hun werkwijze en overeenkomsten aan te passen. Tot dan houdt de belastingdienst wel toezicht, maar zal het geen repressieve handhavingsmaatregelen nemen. De wet heeft geen terugwerkende kracht: tot het moment van inwerkingtreding blijven bestaande VAR-verklaringen geldig.

TIP: Alles weten over de nieuwe zzp-belastingtoets? Kom naar de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 9 juni.

Meer wetswijzigingen in 2016:
NIEUWE WETTEN 2016: Transitievergoeding omhoog
NIEUWE WETTEN 2016: Duur WW verkort
NIEUWE WETTEN 2016: Doorwerken na AOW
NIEUWE WETTEN 2016: Wet flexibel werken
NIEUWE WETTEN 2016: De loonstrook

 

Reageer op dit artikel