nieuws

Vooral flexwerkers onder werklozen

Organisatie & Strategie

Vooral flexwerkers onder werklozen

Goed nieuws: het aantal mensen dat zijn baan verloor in het derde kwartaal, is sinds jaren niet zo laag geweest. Het slechte nieuws is dat het in meer dan de helft van de gevallen een tijdelijk contract betrof.

Het aantal mensen dat werkloos werd, bereikte in het derde kwartaal van dit jaar het laagste niveau sinds het begin van de economische crisis in 2008. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli, augustus en september werden totaal 95.000 mensen werkloos, wat neerkomt op een procent van alle werkenden in het land. In dezelfde periode vorig jaar ging het om in totaal meer dan 100.000 mensen, twee jaar terug zelfs om meer dan 125.000.

Minder flexwerkers werkloos

Meer dan de helft van de mensen die afgelopen kwartaal op straat kwam te staan, had een flexibele arbeidsrelatie. Dit gaat vooral om uitzendkrachten en om werknemers met een tijdelijk contract dat korter duurt dan een jaar. Positief is dat er wel sprake is van een daling in het percentage flexwerkers die werkloos zijn geworden. Van de flexwerkers raakte 3,1 procent zijn werk kwijt, in 2014 was dit nog 3,5 procent. Het percentage zelfstandigen dat werkloos werd, is ten opzichte van een jaar eerder juist licht gestegen.

De redenen waardoor mensen hun baan verloren, verschillen sterk.  Bij ruim 35 procent was het werk komen te vervallen. Bij een ongeveer even groot deel werd het tijdelijke contract niet verlengd. Andere oorzaken waren het starten van een opleiding of studie (11 procent) of een arbeidsconflict (5 procent).

Het CBS meldde eerder al dat de werkloosheid in Nederland in oktober uitkwam op 6,9 procent van de beroepsbevolking. Volgens het statistiekbureau zaten er 616.000 mensen werkloos thuis. De werkloosheid bij jongeren tot 25 jaar bedroeg 11,6 procent. (Bron: ANP)

Reageer op dit artikel