nieuws

Agile werken bij TomTom: dit leert u ervan

Organisatie & Strategie

Agile werken bij TomTom: dit leert u ervan

Bij TomTom weten ze alles van snelle groei. Maar ook van snelle neergang. Het invoeren van agile werken bracht de organisatie weer op de been.

In de eerste jaren van het nieuwe decennium stond TomTom, producent van het gelijknamige navigatiesysteem voor consumenten, gelijk aan groei en succes. Zo tegen 2010 niet meer. Het bedrijf had een supersnelle groei doorgemaakt, maar kreeg te maken met tegenslagen. Dat vroeg om een snelle aanpassing van de organisatie-inrichting, bijvoorbeeld door te gaan werken met zelfsturende teams.

Het DNA verwaterde

Entrepreneurship en innovatie zaten in het DNA van de organisatie, medewerkers droegen dat uit. Maar doordat opdrachten steeds meer ‘van boven’ kwamen en door de indeling in ‘shared units’ verloren medewerkers steeds meer zicht op hun impact. Doordat TomTom’s mensen slechts werken aan ‘hun deeltje’, misten zij hun bijdrage aan het grotere geheel.
‘Dat was in beginsel fout gegroeid. We waren te corporate geworden’, zegt Arne-Christian van der Tang, senior vice president Group Human Resources van TomTom. Dat resulteerde in een steeds lagere betrokkenheid, een groeiend verloop en: de kernwaarden entrepreneurship en innovatie verwaterden.

Agile werken: zelfsturende teams

Rond 2009 kwam daar de concurrentieoorlog op de navigatiemarkt nog eens overheen. De omzet van het bedrijf daalde elk jaar stevig. Een reorganisatie dreigde. ‘Toen hebben we het roer drastisch omgegooid’, zegt Van der Tang. De business units werden geherstructureerd en het bedrijf werd opgedeeld in vier divisies: Consumer, Telematics, Licensing en Automotive. Binnen deze divisies werd agile werken ingevoerd: medewerkers werden ingedeeld in kleine, zelfsturende, multidisciplinaire teams.

Lees ook: Agile werken: ook ING is om

‘Beste beslissing ooit’

‘Dat was de beste beslissing die we hadden kunnen maken. Het is onderdeel van het succes van TomTom nu’, stelt Van der Tang. De zelfsturende teams zorgden volgens de HR-leider voor een herinvulling van de loyaliteit en de kernwaarden entrepreneurship en innovatie. ‘Kleine groepen medewerkers worden samengesteld uit verschillende disciplines. Deze teams zijn vanaf het ontwerp tot de introductie op de markt verantwoordelijk voor het product. Elke medewerkers heeft zijn eigen ideeën ingebracht. Dat geeft een stukje eigenaarschap terug. Ze kunnen bij wijze van spreken zeggen: “Kijk pap, dat heb ik gemaakt”.’

Tip: congres Anders Werken
In een wereld waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Het liefst geeft HR zelf richting aan een agile, wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat. Dit congres geeft HR die handvatten en de inspiratie, nodig om die verandering vorm te geven en vanuit kracht te handelen. Anders begint bij HR.

 

Reageer op dit artikel