nieuws

‘Angstbeeld levenslang flex wordt werkelijkheid’

Organisatie & Strategie

‘Angstbeeld levenslang flex wordt werkelijkheid’

Een nieuwe baan betekent voor steeds meer mensen een flexibele baan. De percentages stijgen hard. 

Mensen die vorig jaar na hun zoekproces eindelijk nieuw werk vonden, werden vorig jaar steeds vaker geconfronteerd met een flexibele baan. Een nieuwe baan komt steeds minder vaak voor in combinatie met een vast contract, zo laten nieuwe cijfers van het CBS zien.

Vast contract voor 12 procent

Zeven op de tien mensen – die geen onderwijs meer volgden – die een nieuwe baan vindt, krijgt een of andere vorm van flexwerk aangeboden. Van de personen die na minstens drie maanden werkloosheid weer aan de slag gingen, kreeg slechts 12 procent vorig jaar een vast contract, tegen 20 procent tien jaar eerder.

Het meest voorkomende beroep onder baanvinders was vorig jaar schoonmaker, op afstand gevolgd door hulpkracht in de bouw of industrie, verkoopmedewerker in de detailhandel, vuilnisophaler of dagbladbezorger.

De meesten vonden afgelopen jaar een deeltijdbaan van 12 tot 35 uur per week. Voor 37 procent was er een voltijdbaan. In 2005 was dit nog 42 procent.

TIP: Hoe kunt u flexibiliteit bereiken binnen een vast contract? En wat is de perfecte balans tussen vast en flex? Leer meer op het Congres Flexibilisering op 24 mei in Houten. 

‘Angstbeeld wordt werkelijkheid’

Volgens vakbond CNV onderstrepen de cijfers dat de positie van mensen op de arbeidsmarkt steeds uitzichtlozer wordt. ‘Het angstbeeld van levenslang flex wordt voor steeds meer mensen werkelijkheid. Een baan moet vertrouwen geven dat je bijvoorbeeld een huis kunt kopen, of dat je een opleiding kunt volgen. Die functie vervult een baan steeds minder’, zegt voorzitter Maurice Limmen.

Lees ook: ‘Vast contract is achterhaald fenomeen’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels