nieuws

Big data voorspelt keuze recruiter

Organisatie & Strategie

Big data voorspelt keuze recruiter

Welke kandidaten kiest een recruiter uit een stapel cv’s? Nieuwe software kan deze keuze voorspellen.

Welke kandidaten pikt u uit de stapel met honderden cv’s? Dat klusje kan binnenkort waarschijnlijk worden overgenomen door software. En de kandidaten die de software uitkiest? Dat zijn dezelfde kandidaten die u had uitgekozen uit de stapel cv’s. Dat laat onderzoeker Colin Lee van de Rotterdam School of Management zien in zijn promotieonderzoek, waar hij deze maand op promoveert.

441.000 cv’s

Lee schreef een algoritme dat op basis van big data dat voorspelt welke kandidaten recruiters uitnodigen voor een interview. Lee analyseerde ruim 441.000 cv’s die daadwerkelijk door recruiters waren beoordeeld. Lee voorspelde met 80 procent zekerheid welke kandidaten de recruiters voornemens waren om op gesprek te laten komen.

TIP: Weten wat big data kunnen betekenen voor uw organisatie? Kom naar het Congres HR Analytics op 31 mei. 

Doordat Lee cv’s gebruikte die daadwerkelijk waren beoordeeld, kon hij bepalen welke zaken de recruiters in de praktijk belangrijk bleken te vinden, en welke zaken zij slechts aangaven belangrijk te vinden. Hiervoor gebruikte hij software die cv’s scant op zaken als ervaring, leeftijd, afstand tussen woon- en werklocatie en opleiding. Ook factoren als ‘solliciteerde de kandidaat op tijd?’ en ‘werkte de kandidaat al eerder voor het bedrijf?’ werden meegenomen. In het model maakte hij bovendien nauw onderscheid tussen verschillende functies en sectoren in de arbeidsmarkt.

Lees ook: Wie werft beter: mens of software? (> Over Personeelsplanning)

Vaardigheden en opleiding ‘minder belangrijk’

Recruiters bleken in het onderzoek – zoals verwacht – veel waarde te hechten aan de hoeveelheid werkervaring van de kandidaat. Opvallend was dat op zaken als vaardigheden en opleiding veel minder werd gelet om te bepalen of de kandidaat geschikt was voor de functie, terwijl recruiters dit wel aangaven belangrijk te vinden.

Hoe gaat dit onderzoek HR in de praktijk helpen de juiste kandidaten te vinden? Volgens Lee is zijn model behulpzaam om een groot aantal cv’s door te spitten. Voor recruiters kan het hen helpen het onderscheid te maken tussen kandidaten die uitgenodigd moeten worden voor een interview en de naar de kandidaten die nog een scherpere blik behoeven. Rotterdam School of Management publiceerde een video hoe het model werkt:

Reageer op dit artikel