nieuws

HR werkt 1,5 dag aan rompslomp

Organisatie & Strategie

HR werkt 1,5 dag aan rompslomp

Anderhalve dag per week. Zo veel zijn HRM’ers gemiddeld bezig met administratieve klusjes.

Hoe vaak bent u als HR-manager wel niet bezig met het beantwoorden van mailtjes en het verwerken van mutaties van medewerkers? Clouddienstverlener ServiceNow rekende het uit. Gemiddeld bent u 12 uur per week kwijt aan – al dan niet onnodige – administratie. Dat blijkt uit het nieuwe rapport HR Unleashed, Leading Business Transformation.

Al die administratieve processen hebben hun weerslag op de productiviteit van HR-afdelingen. Zo besteden HR-professionals op dit moment een derde van hun tijd aan het beantwoorden van routinevragen, in de meeste gevallen per e-mail.

Ook binnen het onboardingproces is er vaak sprake van veel inefficiëntie, hoewel dit proces doorgaans gestandaardiseerd is en eenvoudig geautomatiseerd kan worden. Het gaat hierbij door de bank genomen om tien of meer interacties en vijf afdelingen die voorbereid moeten zijn op de eerste werkdag van een nieuwe werknemer.

HR kan veel van die tijdsverspilling al tegengaan door bepaalde processen te automatiseren, maar ook door HR-processen efficiënter in te richten. Bijvoorbeeld door processen als recruitment of strategische personeelsplanning Lean te maken. Lees hoe u dat kunt doen in de artikelen Lean recruitment invoeren: 2 tips en Zo maakt u SPP lean.

TIP: Meer weten over meer efficiente, wendbare manieren van werken? Kom naar het Congres over Agile Werken op 19 april in Houten. Bekijk hier het programma.

Reageer op dit artikel