nieuws

‘Meten alleen is geen weten’

Organisatie & Strategie

Analytics levert de HR-manager de nodige, objectieve, informatie. “Maar als we niet durven aanvoelen wat er speelt bij de mensen in de organisatie, wordt HR koud en kil”, zegt organisatieadviseur Jeroen Busscher.

‘Meten alleen is geen weten’

“De mens kan heel aardig nadenken. In ieder geval een stuk beter dan dieren en planten. Dat heeft ons veel gebracht. Nadenken bracht ons bruggen, apparaten en zelfs internet. Onze ratio helpt ons bij het analyseren van problemen en het bedenken van oplossingen. Om helder na te kunnen denken hebben we heldere informatie nodig. HR analytics brengt ons die nodige, objectieve, informatie. We kunnen zien wanneer mensen ziek worden, hoe lang ze ziek worden. Allerlei zaken kunnen we meten. Het helpt ons in het nadenken”, stelt spreker en schrijver Jeroen Busscher.

“Maar nadenken is maar de helft van wat ons tot mens maakt. Nadenken leidt niet tot kunst, liefde of spiritualiteit. Wij voelen dingen aan, wij begrijpen zaken zonder dat we ze onder woorden kunnen brengen en kunnen dingen ervaren zonder ze te kunnen verklaren. Zonder gevoel, intuïtie of associaties blijven onze herinneringen koude plaatjes, is een zonsondergang een zakkende gele bol en is liefde slechts pijn in je buik.”

“We willen onze medewerkers helpen. Tot hun recht laten komen, inspireren, helpen in hun ontwikkeling. Te lang hebben wij dat op intuïtie gedaan, wellicht. Te veel hebben we aangenomen dat het verzuim stijgt omdat toevallig drie collega’s langdurig uit de roulatie zijn. In de wetenschap noemen ze dat N=1. Waarbij de N staat voor het aantal keren dat de proef is uitgevoerd om de stelling te bewijzen. N=1 betekent: ik heb het een keer zien gebeuren, dus het zal wel waar zijn.”

De enorme ontwikkelingen op het gebied van data-analyse gaan ons gigantisch helpen nog beter beleid voor onze medewerkers te ontwikkelen. Minder giswerk, meer gezond verstand. Het zal ons echter niet kunnen vertellen waaróm Henk ziek werd na zijn scheiding. Wat Miriam nodig heeft om een nog betere accountmanager te worden. Waarom Jos als leidinggevende zo weinig vertrouwen in zijn medewerkers heeft. Dat zullen we moeten blijven en durven aanvoelen. Anders veranderen mensen in spreadsheetdiagrammen.

HR analytics helpt ons boven onze eigen particuliere ervaring uit te stijgen. Het betekent niet dat we onze eigen intuïtie vanaf nu kunnen uitschakelen. Die intuïtie blijft nodig om de getallen te begrijpen. Ons associatief vermogen blijft nodig om nieuwe concepten te creëren. Als we niet durven aanvoelen wat er speelt bij de mensen in de organisatie, wordt HR koud en kil.”

De mens denkt én voelt. Dat beide maakt ons tot mens.

Jeroen Busscher is veelgevraagd spreker en schrijver van onder meer ‘Pimp je afdeling’, ‘Turbomanagement’ en de HR-klassieker ‘Onbeperkt Houdbaar’ over duurzame inzetbaarheid.

Reageer op dit artikel