nieuws

PostNL gaat weer voor vast

Organisatie & Strategie

PostNL gaat weer voor vast

PostNL gooit het roer om en trekt geen zelfstandige pakketbezorgers meer aan. De pakketbezorger krijgt weer een vast contract.

Zelfstandige pakketbezorgers komen er bij het postbedrijf niet meer in. En de kleine zelfstandigen die al werkzaam zijn bij het bedrijf en geen vast contract willen, krijgen betere tarieven. Verder wordt het personeelsbestand uitgebreid. Dit zegt topvrouw Herna Verhagen van PostNL vrijdag in een interview met de Volkskrant.

Verhagen: “Je krijgt een andere vorm van dienstverlening. We plaatsen een koelkast en nemen de oude weer mee. Een consument wil dat één keer per week zijn koelkast gevuld gaat worden. Dat zijn logische werkzaamheden voor pakketbezorgers. Dan heb je een bepaalde stabiliteit nodig, een groep mensen die hoge kwaliteit leveren”, zegt Verhagen. “Een vertrouwd gezicht dat jou vriendelijk te woord staat.”

Volgens Verhagen worden pakketbezorgers die weggaan vervangen door vaste krachten, maar gaat het ook om uitbreiding. “We hebben al vijfhonderd vaste fulltimebanen gerealiseerd. We hebben al onze pakketbezorgers de keuze gegeven: een vaste baan of doorgaan als zzp’er tegen hogere tarieven. Ruim 10 procent heeft ervoor gekozen bij ons in dienst te komen.” Met de veranderingen is een miljoeneninvestering gemoeid. Het bedrijf telt 50.000 werknemers en bezorgt per dag gemiddeld 600.000 pakketten.

Lees ook: Inhuur zzp’ers: dit kan HR leren van PostNL

Geen vast contract: veel kritiek

Het werken met zelfstandigen heeft PostNL veel kritiek opgeleverd. De kwestie werd voor het eerst aangekaart door vakbond FNV dat stelde dat PostNL moest kiezen of delen. Het bedrijf moest volgens FNV de ‘zelfstandige’ postbezorgers een vast contract aanbieden óf ze meer ruimte geven om voor andere opdrachtgevers te werken, zodat zij écht zelfstandig konden zijn. Ook de Tweede Kamer uitte openlijk kritiek en stelde in februari nog dat bij PostNL meer moet worden gecontroleerd of pakketbezorgers geen schijnzelfstandige zijn. Door de voorschriften en verplichtingen die PostNL de zelfstandige bezorgers oplegde leek het namelijk of ze in vaste dienst waren.

Lees ook de Wet DBA: de grootste valkuil over de risico’s van het inhuren van een zpp’er.

Eind vorig jaar verloor het postbedrijf twee rechtszaken an zelfstandige pakketbezorgers die claimden dat zij wél in dienst waren bij het bedrijf. Het betrof zelfstandigen met wie PostNL de contracten wilde beëindigen wegens klachten. De zogeheten subcontractors lieten het daar niet bij zitten. Ze voerden aan dat ze in de praktijk een arbeidsovereenkomst hadden.

Wat is de ideale verhouding tussen flexibel en vast personeel? Laat u bijpraten over de laatste trends op dit gebied tijdens het congres Flexibilisering op 24 mei in Houten.

 

 

Reageer op dit artikel