nieuws

Anders werken: de Semler-methode

Organisatie & Strategie

Anders werken: de Semler-methode

Veranderingen doorvoeren in de organisatie gaat meestal niet zonder slag of stoot. Een best practice over anders werken met de Semler-methode.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat bijna 4 van de 10 bedrijven een nieuwe of belangrijke organisatorische verandering heeft doorgevoerd. Bij bedrijven met meer dan 100 werknemers is dat zelfs 74 procent.

Veranderingen vragen om aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Een cursus of opleiding is daar een belangrijk instrument voor. Werknemers delen die opvatting. Van de 52 procent van de werknemers die zegt een opleiding te hebben gevolgd, geeft bijna een kwart aan dat het belangrijkste doel van die opleiding is om om te kunnen gaan met toekomstige veranderingen in de huidige baan.

TIP: Meer weten? Lees ook over de HR-lessen van Semler.

Cijfers tonen aan dat slechts 2 op 10 reorganisaties en verandertrajecten volledig slagen. Dat wil niet zeggen dat het in 80 procent van de gevallen helemaal misgaat, maar het onderstreept hoe belangrijk het is dat werknemers mede door scholing en cursussen, in de gelegenheid worden gesteld om er een succes van te maken.

De Semler-methode

Sinds anderhalf jaar vindt er bij familiebedrijf Bakker Van Maanen – 52 filialen in de regio tussen Amsterdam en Rotterdam, bijna 700 werknemers – een grote verandering plaats. De bakker voert stapje voor stapje de Semler-methode van de bekende Braziliaanse zakengoeroe Ricardo Semler in, waarbij het doel is: meer zelfsturing, meer betrokkenheid en meer ondernemerschap op alle afdelingen binnen het bedrijf – van de winkels tot de magazijnen en van de bakkerij tot de schoonmaak.

Bakker Van Maanen kreeg bezoek van de campagne Hoe Werkt Nederland?, die een filmpje maakte van de gevolgen van de grote verandering binnen het bedrijf, voor zowel werkgevers als werknemers.

Henk-Jan van Maanen, strateeg bij Bakker Van Maanen, vertelt over het moment dat hij ontdekte hoe hij zijn bedrijf zou kunnen laten meegaan met de grote verandering. “Ik zag een film van Semler. Zijn methode is de toekomst. Als ik het kort omschrijf: het houdt in dat je je medewerkers de vrijheid geeft om te doen wat ze willen doen. Je geeft ze ook verantwoordelijkheid. In feite laat je je eigenaarschap los en draag je dat over aan je werknemers.”

Schot in de roos

Voor Bakker Van Maanen blijkt deze grote verandering een schot in de roos. Winkelmedewerker Sanne Collé merkt bijvoorbeeld dat er minder managementlagen zijn en dat ze meer ruimte krijgt om eigen initiatieven te ontwikkelen dan in een eerdere baan. “Het is ónze zaak, zo voelt het echt.”

Lees ook: 6 HR-tips voor een geïnspireerde bedrijfscultuur.

Kansen pakken

Bakker en preventiemedewerker Jeroen Disseldorp, tevens verantwoordelijk voor de hygiëne op de werkvloer, ervaart hetzelfde. “Als de kansen er zijn, moet je ze pakken. Er zijn meer doorgroeimogelijkheden met dit nieuwe systeem. Je ziet dat de mensen nu meer met elkaar verbonden zijn, dat iedereen zich meer bij het bedrijf betrokken voelt. Medewerkers onder elkaar worden flexibeler. Je gunt elkaar meer en je staat wat meer voor elkaar klaar.”

TIP! Wilt u ook anders werken in uw organisatie in gang brengen? Kom naar het Congres Anders Werken op 15 november in Breukelen.  Bekijk het programma

 

Reageer op dit artikel