nieuws

Zzp’er niet bang voor wet DBA?

Organisatie & Strategie

Zzp’er niet bang voor wet DBA?

Het aantal mensen dat de stoute schoenen aantrekt en voor zichzelf begint, blijft groeien. Zijn ze niet bang dat werkgevers door de wet DBA minder zzp’ers inhuren?

Dit blijkt uit cijfers van het Economisch bureau van ING. De maar liefst 39.000 starters die er in het eerste kwartaal bij zijn bijgekomen, zorgen voor een toename van 8 procent. Het is voor het vierde kwartaal op rij dat het aantal zelfstandigen groeit, aldus de bank.

Volgens het Economische Bureau van ING viel met name de groei van het aantal starters in de transportsector op. Het aantal ingeschreven taxichauffeurs vervijfvoudigde bijna. Deze stijging loopt volgens ING hand in hand met de vereenvoudiging van de taxiwet sinds 1 januari en de toenemende populariteit van het digitale taxibedrijf Uber, dat met zelfstandige ondernemers werkt.

Gemiddeld tonen Noord-Hollanders zich het meest ondernemend. Per 10.000 inwoners telt de provincie 203 starters. Het gemiddelde in Nederland ligt op 156. Met uitzondering van Utrecht, Noord-Brabant en Limburg steeg het percentage starters.

Gevolgen Wet DBA voor startende zzp’er?

De verdere ontwikkeling van het aantal startende ondernemers dit jaar is volgens ING nog onduidelijk. Door de structurele veranderingen op de arbeidsmarkt, waarbij bedrijven behoefte hebben aan meer flexibiliteit, zou het aantal starters volgens de bank ook de komende jaren op hoog niveau moeten blijven. Het is echter nog onduidelijk wat voor impact de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft, waarschuwt ING. Als bedrijven door de nieuwe wet minder zzp’ers inhuren, zal dat zeker gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het aantal starters, aangezien een meerderheid van de starters zzp’er is, zo concludeert het Economisch Bureau.

Tip! Meer weten over de gevolgen van de Wet DBA? Meld u dan aan voor De Wet DBA en het risicoloos contracteren van een zzp’er

 

Reageer op dit artikel