nieuws

Manager snapt zelfsturing (nog) niet

Organisatie & Strategie

Manager snapt zelfsturing (nog) niet

Eigen regie en zelfsturing: werknemers vragen er steeds meer om. Maar leidinggevenden weten dit nog niet goed te faciliteren.

Werknemers willen steeds meer eigen regie in de manier waarop ze hun werk uitvoeren. Ruim drie op de vijf werknemers in Nederland vindt eigen regie over het werk belangrijker dan het hebben van een leidinggevende. Maar in het faciliteren daarvan, hebben leidinggevenden nog slagen te maken. De gemiddelde Nederlandse leidinggevende krijgt gemiddeld een krappe voldoende voor zijn leiderschapsstijl: een 5,6.  (Leidinggevenden geven zichzelf een 8,2.) Dat blijkt uit nieuw leiderschapsonderzoek van Schouten Research in samenwerking met Managersonline.nl. onder 2100 respondenten – waarvan 57 procent een leidinggevende positie heeft.

Motiveren? Dat moet de leider doen

Hoewel werknemers duidelijk hun behoefte aan minder management en meer zelfsturing laten zien, achtten ze hun leidinggevenden zeker niet onmisbaar. De meerderheid van de respondenten (54 procent) vindt dat het gemotiveerd blijven van medewerkers een belangrijke taak is van de leiders in de organisatie. Het stimuleren van zelfsturing in het werk, is bij uitstek een manier om medewerkers te motiveren, zo bleek onlangs uit onderzoek van Effectory. Bovendien kunnen leidinggevenden die dit doen, op meer steun rekenen van hun medewerkers.

Om aan die behoeften van werknemers te voldoen, zouden leidinggevenden in organisaties een bevlogen leiderschapsstijl moeten hanteren, stelt Jessica van Wingerden, directeur van Schouten Research. ‘Een leiderschapsstijl die ruimte geeft voor eigen regie in het werk, is bevlogen leiderschap. Bevlogen leiders motiveren en inspireren hun medewerkers en geven constructieve feedback. Zij bieden hun medewerkers hulpbronnen en uitdaging in het werk, stimuleren hen om eigen regie te nemen en zichzelf te ontwikkelen. Daarbij laten bevlogen leiders zien hoe medewerkers bijdragen aan het hogere doel van de organisatie en tonen zij waardering voor deze bijdrage.’

Maar als we kijken hoe bevlogen leiderschap wordt ervaren door de respondenten, dan zien we dat er nog veel winst valt te behalen, zegt ook Van Wingerden. Maar hoe komen managers een stap dichterbij? Lees meer in het artikel Zo verleidt u medewerkers tot zelfsturing.

3 toekomstige taken voor manager

Het laten zien van bevlogen leiderschap is één uitdaging voor leidinggevenden. Maar dat is niet het enige dat managers staat de wachten in de toekomst van werk. In het onderzoek geven respondenten ook aan welke drie leiderschapsvragen van dit moment zij het belangrijkste achtten voor de toekomst van werk:

1. Het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn voor de banen van de 21e eeuw (65 procent)
2. Het aantrekken en behouden van talenten die nodig zijn voor cruciale posities binnen de organisatie (57 procent)
3. Diversiteit creëren op de werkvloer: het verbinden van generaties, mannen en vrouwen en culturen. (34 procent)

Onvoorspelbaar

Duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning staan dus als punt 1 en 2 dus hoog op de to-do list van managers in Nederland, stellen zowel werknemers als leidinggevenden. Beide taken zijn hard nodig om de snelheid van de huidige ontwikkelingen binnen organisaties bij te benen en te anticiperen op bedreigingen, stelt Van Wingerden. ‘Het uitdagen van mensen om regie te nemen in het werk, hun talenten in te zetten en te blijven ontwikkelen is daarbij een must. Leiders die eigen regie bij medewerkers stimuleren en talent erkennen en bewust inzetten, zijn in staat om onvoorspelbaarheid en snelle veranderingen het hoofd te bieden.’

Reageer op dit artikel