nieuws

95% zzp’ers niet klaar voor Wet DBA

Organisatie & Strategie

95% zzp’ers niet klaar voor Wet DBA

Als ze nu onder de loep worden genomen, komt bijna geen enkele zzp’er door de ‘keuring’ van de Wet DBA.

Bedrijven en zzp’ers hebben nog tien maanden om zich aan te passen aan de nieuwe regels van de Wet DBA. Sinds de wet op 1 mei van kracht ging, heeft slechts een minimaal aantal zzp’ers zichzelf klaargemaakt voor de nieuwe wet. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van uitzender Randstad naar de Wet DBA, het systeem van modelovereenkomsten dat de VAR-verklaring opvolgt.

Wet DBA zal zzp’ers doen sneuvelen

Randstad denkt dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat er minder zzp’ers zullen overblijven. ‘De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen. Ook heerst er nog een hoop onzekerheid bij bedrijven. Dat maakt dat ze afwachtend zijn of de keuze maken om geen zzp’ers in te huren’, zegt zzp-programmadirecteur Arco Elsman van Randstad.

De gemiddelde zzp’er die nu nog met een VAR-verklaring werkt, voldoet in 95 procent van de gevallen niet aan de nieuwe regels. Dat stelt Randstad. Voorwaarden waar niet aan voldaan worden, zijn bijvoorbeeld een verkeerde opdrachtomschrijving of het feit dat de zzp’ers al te lang voor eenzelfde opdrachtgever werken. Zij kunnen niet voor hun opdrachtgever blijven werken. Ook schort het de zzp’ers aan ondernemerschap.  Zo is de administratie niet op orde en zijn de zelfstandigen niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Opdrachtgever bemoeit zich meer met zzp’er

Bedrijven bemoeien zich volgens Randstad steeds meer met de vraag of zzp’ers ook op papier ondernemer zijn. Voorheen deden ze dat niet, omdat die verantwoordelijkheid bij de zzp’er zelf lag. Maar nu kunnen de bedrijven ook beboet worden als de zzp’er niet aan de regels voldoet. Voor werkgevers is het belangrijk zich te beseffen dat de modelovereenkomsten niet voor iedere organisatie bruikbaar zijn. Eigen overeenkomsten opstellen is voor veel organisaties handiger. Lees daarover meer in het artikel Wet DBA: 3 clausules die HR niet mag vergeten.

Organisaties huiverig om zzp’er in te huren

Opdrachtgevers zijn door de nieuwe regels voor zzp’ers huiveriger om mensen in te huren. Dat leidt tot minder werk voor zelfstandigen, denkt Randstad. Elsman dat er minder zzp’ers over zullen blijven dan vóór de Wet DBA: ‘De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen.’

Eerder meldde Randstad al dat 88 procent van de zzp’ers vreesde minder werk te krijgen door de nieuwe regels. Daar tegenover stond dat een kwart van de organisaties verwachtte daadwerkelijk minder werk uit te geven aan zzp’ers. Dat berichtte Randstad al eerder. Dit blijkt nu bewaarheid te worden.

De nieuwe regels zijn bedoeld om iets te doen aan schijnzelfstandigheid bij zelfstandigen. Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag geen gezagsverhouding zijn. In dat geval bestempelt de fiscus de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing betaald worden door het bedrijf. (ANP)

TIP: Blijf op de hoogte van nieuwe wetgeving zoals de Wet DBA en kom naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 11 oktober of 3 november. 

Reageer op dit artikel