nieuws

Pas op, big data liegt!

Organisatie & Strategie

Pas op, big data liegt!

HR-besluiten nemen op basis van big data. De toekomst, toch? Pas op, informatie uit big data is lang niet altijd juist.

Analyses uit big data zijn handig. Maar zeker geen orakels. Er zijn verschillende redenen waarom die informatie niet altijd even betrouwbaar is. In de whitepaper How Big Data Can Lie zet consultancybedrijf Information Builders de ‘leugens’ van big data op een rij.

Een van de voornaamste oorzaken is de snelheid waarmee een enorme hoeveelheid informatie wordt vergaard en verwerkt.

Zwangere mannen?

Dit kan leiden tot een groot aantal onzorgvuldigheden en fouten. Deze fouten kunnen een enorme impact hebben, zeker wanneer de incorrecte informatie wordt gebruikt als basis voor maatregelen. Waar een tikfout toe kan leiden, bleek eerder in het Verenigd Koninkrijk. Incorrecte invoer van data zorgde ervoor dat volgens de bestanden van de nationale gezondheidsdienst NHS 20.000 mannen zwanger waren.

Lees ook: 3 verstopte HR-tips uit big data

Vervuilde data tast andere data aan

Alleen een volledig geautomatiseerd systeem van data quality management kan deze problemen voorkomen, stelt Information Builders. Organisaties moeten proactief zorgen dat hun data betrouwbaar is. Vervuilde en oude data moet worden geëlimineerd voordat het andere databases kan aantasten.

Omvang leidt tot fouten

Ook de omvang van big data werkt fouten in de hand. Hoe meer data, hoe groter de kans dat een analist een vergissing over het hoofd ziet, waarschuwt Information Builders. Het is onmogelijk om handmatig door de gegevens heen te gaan en fouten te detecteren en te corrigeren. Ook hier moet automatisering de oplossing bieden.

TIP: Meer nieuws over big data en HR analytics? Bezoek de website Over eHRM

Reageer op dit artikel