nieuws

Thuiswerken in je onderbroek

Organisatie & Strategie

Thuiswerken in je onderbroek

De kleding op kantoor wordt steeds informeler. Geen pakken meer en nette jurkjes met pumps, maar sneakers en spijkerbroeken. En de thuiswerker gaat helemaal los…

De kantoorwerker kiest tegenwoordig steeds vaker voor casual kleding. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Regus, marktleider op het gebied van flexibele werkplekken, onder 40.000 werkenden wereldwijd. Maar liefst driekwart van de zakelijke professionals vindt een pak met stropdas te formeel voor de moderne werkplek.

Spijkerbroek geschikte werkkleding

Ook de werknemer in ons land trekt op een werkdag steeds informelere kleding uit de kast. 87 procent van de Nederlandse ondervraagden vindt een spijkerbroek geschikte werkkleding. “We zijn daarin een stuk progressiever dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten (73 procent), het Verenigd Koninkrijk (65 procent) en Japan (56 procent)”, concludeert Regus. De helft van de Nederlanders vindt een t-shirt naar kantoor ook prima.

Thuiswerken in pyjama of onderbroek

Bij thuiswerkers gaat het er nog wat losser aan toe. Ruim vier op de tien (43 procent) werkt vanuit huis weleens in zijn pyjama. En twee op de tien werknemers werkt thuis zelfs alleen in… – jawel – een onderbroek. Chinese werknemers spannen de kroon, constateert Regus. “Maar liefst een op drie (38 procent) geeft aan thuis in een boxer of slip te zitten tijdens het werk.”

Bij de Nederlandse thuiswerkers doet 15 procent dit. Maar geen paniek: acht op de tien medewerkers schiet wel even iets netters aan bij een videocall.

Teenslippers kunnen niet

Op de Nederlandse werkplek vindt 68 procent een pak met stropdas te formeel. Maar te informeel is ook weer niet goed: 90 procent van de Nederlanders vindt teenslippers echt niet kunnen  en 95 procent vindt een trainingspak not done. Sandalen mogen dan weer wel: 24 procent van de ondervraagden vindt dat sandalen geaccepteerd moeten worden.

Informelere kleding door komst millennial

Volgens Jessika van Veen, algemeen directeur  Regus Nederland, hangt de lossere dresscode samen met de ontwikkelingen op de werkvloer. “Werkplekken en de manier waarop we ons werk doen, veranderen razend snel, onder meer door technologische ontwikkelen en de komst van millennials op de arbeidsmarkt. Een nieuwe generatie die andere eisen stelt aan hun baan en vooral een plek zoeken waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen en zichzelf kunnen zijn. Informele dresscodes passen bij deze ontwikkeling, wij kijken er niet van op. Aan de andere kant verwachten wij niet dat de pak en het stropdas uit het beeld verdwijnen, in sommige functies en branches blijft dit de norm.”

 Tip! Wilt u weten hoe u Het Nieuwe werken laat slagen? Meld u dan aan voor het congres Over Het Nieuwe Werken op 8 december in Breukelen. 

Reageer op dit artikel