nieuws

Zo vertaalt u centraal HR-beleid naar de werkvloer

Organisatie & Strategie

Zo vertaalt u centraal HR-beleid naar de werkvloer

Hoe vertaal je centraal bepaald HR-beleid naar de verschillende afdelingen van de organisatie? Een uitdaging. Én een antwoord.

Werkt u voor een grote organisatie met meerdere vestigingen? Dan wordt het Human Resources beleid waarschijnlijk door de centrale HR-afdeling bepaald. De vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk van de vestigingen – of zelfs afdelingen – vereist vakmanschap van HR. Een beetje benchmarken kan daarom geen kwaad. Hoe pakken uw collega’s dit aan?

Centraal HR-beleid toetsen in de praktijk

André Frijters kwam de afgelopen jaren voor deze klus te staan. Frijters is directeur HRM Shared Service Organisaties bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hij deelt zijn ervaringen.

‘In de afgelopen vijf jaar is een groot deel van de HRM-dienstverlening bij de Rijksoverheid gecentraliseerd bij rijksbrede Shared Service Organisaties. Dat geldt voor administratieve taken en tweedelijnsadvisering. Beleidsvorming gebeurt nu grotendeels bij Binnenlandse Zaken en niet meer bij de ministeries. Dat verandert de rol van de HR-adviseur in het departement. Onze uitdaging is hoe we centraal bepaald beleid tijdig kunnen toetsen in de dagelijkse praktijk.

Vertaalslag maken vraagt andere competenties van HR

Grondige kennis van het ministerie is voor HR daarom cruciaal. De HR-adviseur is een generalist wat betreft de HR-thematiek maar een specialist wat betreft het departement. Een voorbeeld: beleidsmedewerkers op het gebied van water en ruimte moeten voor het formuleren van beleid meer samenwerken met maatschappelijke partijen als waterschappen en wegenbouwers. Beleid komt niet meer alleen ‘binnen de muren’ van het ministerie tot stand. Dit vraagt een ander vakmanschap en andere competenties. Niet alleen van de beleidsmedewerkers, ook van de HR-adviseurs zelf.

Lees ook: Organisatieverandering: zo doen uw collega’s het

Slimmer gebruik maken van personeelsdata

Binnen HR ontstaat zo een nieuwe balans van vakinhoudelijke en procesmatige oriëntatie. Voor die kennis werken we steeds meer samen met andere disciplines, denk aan analisten: we maken slimmer gebruik van personeelsdata om ons advies te verrijken.

‘Adviseren op ooghoogte’

Anderzijds zit het ‘m in simpelweg te luisteren naar leidinggevenden en medewerkers. We laten de HR-taken in de lijn, daar horen ze thuis. Maar onze rol wordt minder om te vertellen wat de procedures zijn en meer om mensen te helpen de goede vragen te stellen. Geen voorgekookte oplossingen, maar luisteren, zien en soms zwijgen. En, zoals onze vorige Secretaris-Generaal het zei: “Adviseren op ooghoogte.” ‘

TIP: Meer weten over het leiden van dit soort verandertrajecten? Bestel het boek De kunst van veranderen van Marco de Witte en Jan Jonker.

Reageer op dit artikel