nieuws

Deze HR-tools verhogen innovatie

Organisatie & Strategie

Deze HR-tools verhogen innovatie

Met welke HR-tools verhoogt u het innovatievermogen van medewerkers? Met hoogstaande training en… jobroulatie. Zo blijkt.

Wat zijn de drijvers achter innovatie in consultancybedrijven? En wat draagt High Performance HRM daaraan bij? Training en het roteren van medewerkers in de organisatie jaagt het innovatievermogen aan. En mobiliteit of loopbaanmanagement? Dat heeft dus geen effect op de innovatie. In ieder geval niet binnen consultancybedrijven.

Het innovatieonderzoek binnen de advieswereld werd uitgevoerd door wetenschappers van de Amsterdam Business School en Rotterdam School of Management. De conclusies verzamelden ze in de Global Consultancy Index 2015. Daarvoor ondervroegen zij 331 consultants uit 27 landen wereldwijd uit tal van industrieën.

HR-tools voor innovatie

Die invloed van High Performance HRM op innovatie blijkt flink te zijn, zo luidt de conclusie. De onderzoekers keken met name naar de invloed op de omzetgroei en de productiviteit binnen consultancybedrijven. De volgende HR-aspecten werden daarvoor onder de loep genomen: de selectie van nieuwe medewerkers, mobiliteit (loopbaanmanagement), training, medewerkersparticipatie in hogere beslissingen, jobroulatie (‘flexible deployment’) en prestatieafhankelijke beloning.

Een deel van deze HR-middelen blijkt van grote invloed op de de productiviteit van de organisatie. Dan gaat het vooral om zaken als prestatiegerichte selectie, training, medewerkersparticipatie en prestatieafhankelijke beloning. Ook blijken deze HR-acties van invloed op het vinden van nieuwe groeimogelijkheden voor en de omzetgroei van de organisatie. Met name training helpt medewerkers meer betrokken te worden bij het bedrijf. Daardoor zien zij sneller groeimogelijkheden voor de organisatie.

HR niet leidend bij innovatie

HR staat overigens maar weinig aan het stuur bij innovatie van de organisatie, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Berenschot. HR komt in veel gevallen pas in beeld wanneer er al plannen voor nieuwe manieren van werken op tafel liggen. De uitvoering wordt dan doorvertaald in HR-initiatieven.

Lees ook: Zo draagt performance management bij aan innovatie (Best Practice Young Capital)

Jobroulatie goed voor omzetgroei

Opvallend is dat HR-interventies op het gebied van mobiliteit – het creëren van heldere loopbaanpaden– nauwelijks effect blijken te hebben. Tenminste, niet op de omzetgroei en productiviteit van de organisatie.

Wil HR hierop inspelen, dan is het beter om medewerkers te laten roteren binnen de organisatie, zo adviseren de onderzoekers. Wanneer zij verschillende soorten taken en projecten toegewezen krijgen, verbreden zij hun skillset. Ook het bieden van hoogwaardige ontwikkelingsmogelijkheden heeft een groot effect op het vinden van groeimarkten. En dus op de omzetgroei en productiviteit, zo stellen de onderzoekers.

Laat medewerker z’n zegje doen

Als het daadwerkelijk gaat om het verhogen van het innovatievermogen van de organisatie, dan blijken andere zaken weer belangrijker. Consultancybedrijven die hun medewerkers laten meebeslissen over belangrijke zaken, zijn beter in staat hun businessmodel te vernieuwen. Tot wel 56 procent zelfs.

Nieuwe organisatiemodellen bedenken lukt consultancybureaus bovendien wanneer hun medewerkers hoogstaande training krijgen. Daardoor zijn deze bedrijven ruim anderhalf keer beter in staat om hun organisatiemodel te blijven vernieuwen. Ook het aantrekken van hoogwaardig talent is een belangrijke aanjager van innovatie. Dat blijkt het innovatievermogen met zo’n 47 procent te verhogen. U weet wat u te doen staat.

TIP: Hoe benut u alle kennis en vaardigheden van uw medewerkers? Meld u nu aan voor het congres Talent & Performance Management op 11 oktober in Breukelen. 

Reageer op dit artikel