nieuws

Nederlandse arbeidsmarkt niet klaar voor gig-economie

Organisatie & Strategie

Nederlandse arbeidsmarkt niet klaar voor gig-economie

Hoewel 36 procent van de HR-managers een verschuiving ziet richting meer projectmatig werk en 52 procent verwacht in 2020 meer tijdelijke werknemers in te schakelen, zegt slechts 16 procent van hen volledig voorbereid te zijn op werken in een gig-econome.

Dit blijkt uit onderzoek van Oracle onder 250 HR-managers en 1500 medewerkers. Het onderzoek schetst bovendien een beeld dat de gig-economie van blijvende aard zou zijn.

Gig-economie: trend 2017

Nederlandse bedrijven en medewerkers zijn niet voorbereid op de opkomst van de gig-economie, een “klusseneconomie” waarin werkenden hun carrière invullen door middel van kortetermijncontracten en projectmatig werk.

Dit terwijl professoren van Harvard en Princeton eerder ook al voorspelden dat de medewerkers van de gig-economie 15,8 tot 34 procent van het personeelsbestand zullen gaan innemen.

Niet goed voorbereid

Medewerkers zijn onzeker over de gevolgen van de gig-economie. 57 procent maakt zich zorgen om de gevolgen van een arbeidsmarkt waarin hij als flexwerker of op oproepbasis werkt, en dan vooral om zijn financiële situatie. Een op de drie is bovendien bang niet dezelfde rechten te krijgen als vaste medewerkers.

56 procent van de medewerkers zal nooit een fulltime vaste aanstelling opgeven. Wel zegt 34 procent bereid te zijn gig-werkzaamheiden uit te voeren om zijn inkomen aan te vullen.

Tijdperk van verandering

Senior Director Oracle Digital Henry Barenholz voorspelt dat disruptors en de deeleconomie een zware wissel zullen trekken op organisaties die het Human Capital Management op traditionele wijze hebben ingericht.

‘We leven niet meer in een veranderend tijdperk, maar in een tijdperk van verandering. En om in dit tijdperk te blijven excelleren, heb je flexibelere medewerkers en talentenpools nodig. Aan HR-managers nu de taak om nieuwe manieren te ontdekken waarmee ze snel de juiste mensen voor de juiste klus kunnen vinden en tegelijkertijd deze medewerkers tevreden weten te stellen.’

Reageer op dit artikel